Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Vlastimil Brodský

Vlastimil Brodský

Slavný český divadelní, filmový, rozhlasový, televizní herec a dabér, známý i v zahraničí. Proslavil se jako představitel ostýchavých, antihrdinských, zasněných a melancholických postav, ale také jako vypravěč rozhlasových pohádek.


Autor: ČTK/Vrabec Jan
Podrobné informace

*15. 12. 1920 Hrušov nad Odrou – 20. 4. 2002 Slunečná

Vlastimil Brodský začal svou hereckou kariéru v roce 1940 v avantgardním divadle E. F. Buriana D 40 a do konce války působil i na dalších pražských divadelních scénách (Větrník, Pražské divadelní studio, Nezávislé divadlo, Divadlo satiry aj.). Roku 1948 získal angažmá v Divadle na Vinohradech, kde hrál až do svého odchodu do penze v roce 1984. Hostoval také v Národním divadle. K jeho nejslavnějším divadelním inscenacím patří např. RUR, Dvanáct rozhněvaných mužů, Dobrý voják Švejk, Rozmarné léto a další.

Mnohem rozsáhlejší je však Brodského filmová tvorba, která obsahuje více než 100 titulů a je převážně komediálního rázu. Poprvé se Brodský objevil mezi komparzisty ve filmu Martina Friče Svět patří nám (1937). První skutečnou filmovou roli získal v historické komedii Otakara Vávry Nezbedný bakalář (1946). Jako osobitého komika ho však pro film objevil až Zdeněk Podskalský. Jejich dlouhodobá a plodná spolupráce začala satirickou komedií Mezi zemí a nebem (1958). Brodský se brzy poté stal jedním z nejobsazovanějších a nejzaměstnanějších českých herců, pro své mimořádné herecké schopnosti byl velmi vyhledávaný i režiséry československé nové vlny. Zazářil zejména ve filmech Jiřího Menzela, jako jsou Ostře sledované vlaky (1966), Rozmarné léto (1968), Zločin v šantánu (1968) či Skřivánci na niti (1969). V 80. letech pak vynikal v dalších kultovních filmech, např. v Tajemství hradu v Karpatech (1981), a  role v německém válečném snímku Jakob, der Lügner (Jakub lhář, 1974) či v dramatu Jiřího Hubače Tažní ptáci (1983) mu dokonce vynesly významná mezinárodní ocenění. Objevil se také v mnoha televizních inscenacích, seriálech a pohádkách (např. Arabela, F. L. Věk, Ať žijí duchové! aj.). Jeho posledním hereckým počinem byl film Babí léto (2001), za nějž byl vyznamenán Českým lvem.

Brodský získal za svou hereckou kariéru řadu prestižních ocenění včetně Ceny za mimořádný umělecký přínos světovému filmu udělenou in memoriam na MFF v Karlových Varech v roce 2002. Byl dvakrát ženatý, poprvé s baletkou Boženou Křepelkovou, s níž má syna výtvarníka a hudebníka Marka Brodského, podruhé s herečkou a režisérkou Janou Brejchovou, s níž má dceru herečku Terezu Brodskou.

Použité zdroje
FIKEJZ, Miloš. Český film: herci a herečky. 1. vyd. Praha: Libri, 2006-2008. 3 sv. ISBN 80-7277-331-3.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.