Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Velká kunratická

Velká kunratická

Tradiční, každoročně pořádaný, nejstarší běžecký přespolní závod v České republice.


Podrobné informace

Velká kunratická vznikla v roce 1934 jako klubový závod Vysokoškolského sportu Praha na ukončení sezóny. Závod se běhá vždy druhou listopadovou neděli v Kunratickém lese v Praze a je známý svým náročným profilem. Pro hlavní trať dlouhou 3 100 m jsou charakteristická tři prudká stoupání a tři přeběhy Kunratického potoka. Za nejnáročnější se považuje výběh ke zřícenině Nového hrádku Václava IV., kde je na vzdálenosti 60 m převýšení 45 m. Závod se běhá na šesti tratích (včetně hlavní trasy) pro nejrůznější věkové kategorie, od nejmladších až po veterány. Traťový rekord v kategorii mužů drží od roku 1979 časem 10 minut 58,9 sekundy devítinásobný vítěz Vlastimil Zwiefelhofer.

Padesátý ročník Velké kunratické se v roce 1983 konal pod záštitou předsedy Mezinárodního olympijského výboru Juana Antonia Samaranche, který osobně předával pamětní medaile. Tehdy se závodu zúčastnilo rekordních 9 128 běžců. V současné době je část trasy vedena územím přírodní památky Údolí Kunratického potoka, a proto je celkový limit účastníků, kteří na trať vybíhají po dvojicích, stanoven na 3 400.

Použité zdroje
Slavík, H., Osoba, M. 2016. 120 let české atletiky. Praha: Český atletický svaz
http://www.velkakunraticka.cz

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.