Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Veba Broumov

Veba Broumov

Česká textilní firma tradičně vyrábějící na Broumovsku a Policku damaškovou a žakárovou metráž, jeden z nejvýznamnějších evropských exportérů tzv. afrického brokátu.


Textilka Veba. ČTK/Taneček David.
Podrobné informace

Textilní závody VEBA či VEBA Group patří k tradičním českým firmám vyrábějícím klasickými způsoby vysoce kvalitní textilie. Specializují se na bavlněnou damaškovou a žakárovou metráž, vyrábí též bytový i hotelový textil, ale také speciálně upravené technické látky. Firma má v Česku hlubokou tradici, vznikla v roce 1949 spojením konfiskovaných textilních továren jako národní podnik. Na Policku a Broumovsku měl textilní průmysl tradici od poloviny 19. století, nový společný název odkazoval ke slovu véba, jež označovalo tkaninu plátnové vazby k výrobě ložního prádla. V době největšího rozmachu spadalo pod nový podnik VEBA jedenáct závodů. Od konce 60. let 20. století VEBA úspěšně exportovala prostřednictvím československého podniku zahraničního obchodu Centrotex, který vyvážel jejich zboží do západní Evropy, odkud se dostávalo také do frankofonní Afriky. V 90. letech firma díky vysoké kvalitě a dlouhé životnosti svých produktů přestála transformaci českého textilního trhu a nástup levné asijské konkurence. V roce 1995 dokonce získala jako první textilní výrobce v České republice certifikaci jakosti dle mezinárodních norem.

Přelomovým okamžikem byla pro podnik expanze počátkem milénia na trhy v západní Africe a Nigérii, kde byla VEBA po dlouhá léta synonymem evropské kvality. S mimořádnou odezvou se setkal tzv. africký brokát, látka vyvinutá právě pro africký trh. Díky své živé barevnosti a výrazným grafickým motivům se stala pro africkou střední třídu oblíbeným materiálem na tradiční oděvy. V éře největšího rozmachu připravoval návrhářský tým každoročně do výroby více než 5 000 nových vzorů. Firma v regionu dosahovala stamilionových tržeb a realizovala více než 90 % svého obratu, ale tamní politická a ekonomická destabilizace posledních let přispěla u tradičních odběratelů k poklesu zájmu o zboží tohoto českého podniku. V roce 2018 proto firma prošla restrukturalizací a zaměřila se nejen na export do Afriky, ale též do zemí Perského zálivu. V menších objemech i nadále úspěšně dodává do Evropy, například na skandinávském trhu jsou velmi žádané jejich ubrusy.

Ačkoli v Česku zůstává z produkce této společnosti jen zlomek, provozuje zde VEBA síť vlastních obchodů. Nabízí v nich zejména luxusní ložní prádlo z egyptské bavlny a textilie pro domácnost, ale také froté výrobky pod obchodní značkou Papillons. Dále vyrábí ve spolupráci s českými módními návrháři oděvní materiály a dlouhodobě spolupracuje na vývoji průmyslových textilií. S řadou českých textilních firem, jako je například Hedva, Nová Mosilana nebo Jitex, působí v klastru technických výrobců textilu Clutex. Právě vývoj a výroba speciálních ultralehkých a odolných textilií pro zdravotnictví, zemědělství nebo automobilový průmysl pomáhá firmu znovu konsolidovat.

Použité zdroje
ČIŽMÁŘ, Zeno. 150 let textilní průmyslové tradice na Broumovsku: 1857-2007. Broumov: Veba, 2007. 42 s. ISBN 978-80-254-6293-5.
JIRKŮ, Irena. Josef Novák: Cestou do Afriky. In. Ego.ihned.cz [online]. 26. 6. 2015 [cit. 12. 12. 2019]. Dostupné z: https://ego.ihned.cz/c1-64225730-josef-novak-cestou-do-afriky.
VEBA. 100 let přádelny v Polici nad Metují 1895-1995: katalog výstavy. Broumov: VEBA, 1995. [12 s.].
ŠEFROVÁ, Kateřina. Těžké časy skončily, věří šéf textilky Veba. Broumovská firma sází na růst africké střední třídy In: Ihned.cz [online]. 7. 12. 2016 [cit. 12. 12. 2019]. Dostupné z: https://archiv.ihned.cz/c1-65547000-tezke-casy-skoncily-veri-sef-textilky-veba.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.