Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Varnsdorf

Varnsdorf

Město s více než 15 tisíci obyvateli na severu Čech v Ústeckém kraji, největší město Šluknovského výběžku, někdejší významné centrum textilní výroby a turistické východisko do Lužických hor i saské Lužice.


Typický varnsdorfský podstávkový dům - Autor: Mirek256, licence CC BY-SA 3.0 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/16/Venkovsk%C3%A1_usedlost%2C_Pod_str%C3%A1n%C3%AD_442%2C_Varnsdorf.JPG
Podrobné informace

Varnsdorf leží v severním podhůří Lužických hor. Předchůdcem města bylo šest zemědělských vsí v širokém údolí říčky Mandavy. Od 18. století se v nich začalo mohutně rozvíjet plátenictví, vlnařství a výroba sametu. Roku 1830 byla ve Starém Varnsdorfu (centrální část dnešního Varnsdorfu) v kostele sv. Petra a Pavla poprvé v úplnosti provedena Beethovenova slavnostní mše Missa solemnis. V roce 1849 došlo ke spojení šesti vsí do jedné. Roku 1868 byl Varnsdorf v době, kdy měl 14 tisíc obyvatel a byl největší vesnicí Rakouska-Uherska, konečně povýšen na město. Produkce textilu narůstala, bylo zde až 160 továren a městu se přezdívalo Malý, resp. Severočeský Manchester. Roku 1872 zde vznikla komunita starokatolické církve, jedna z prvních v monarchii, díky čemuž se Varnsdorf stal sídlem starokatolického biskupství. Po roce 1945 byla zdejší německojazyčná většina vysídlena. Od roku 1946 ve Varnsdorfu tři roky působilo gymnázium pro Lužické Srby a město je dodnes důležitým centrem propagace jejich kultury v ČR. V dobách socialismu byl průmyslový Varnsdorf známý jako „město mládí, zahrad a komínů“, řada historických staveb však byla zbořena a nahrazena panelovými sídlišti. K tradičním podnikům patří strojírenský TOS Varnsdorf, textilní Velveta a výrobce dámských punčoch Elite.

Na území města se nachází pět kostelů – mj. kostel sv. Karla Boromejského s nedokončenou věží a cihlový „červený“ evangelický kostel. Za pozornost stojí množství empírových, historizujících a secesních staveb, noblesních vil i místní lidová architektura – podstávkové domy. K populárním turistickým cílům patří rozhledna na vrchu Hrádek (Burgsberg), pivovar Kocour a vrch Špičák s vyhlídkou na místě bývalé výletní restaurace. Ve Varnsdorfu sídlí městské muzeum a městské divadlo, koná se tu Varnsdorfské hudební léto.

Ve městě žili lužickosrbský hudební skladatel Bjarnat Krawc a jeho dcera, malířka Hanka Krawcec, krátce také německý prozaik Peter Weiss. Pracovně sem jezdil Franz Kafka, jenž zde navštěvoval průkopníka zdravého životního stylu Morize Schnitzera a jeho vegetariánskou poradnu s restaurací.

Mnoho atrakcí nabízí i zbytek Šluknovského výběžku: jižně od města leží historické hornické městečko Jiřetín pod Jedlovou, zřícenina hradu Tolštejn a rozhledna na hoře Jedlová, severozápadně se nachází města Rumburk s cenným areálem lorety a Šluknov s renesančním zámkem, západně pak městečko Krásná Lípa, v němž sídlí správa a muzeum národního parku České Švýcarsko.

Použité zdroje
FIALA, Josef. Varnsdorf: stručné dějiny. Rumburk: SOU polygrafické pro Městský úřad ve Varnsdorfu, 1993. 59 s.
HEINZ, Igor. Z hudební minulosti Šluknovska: od středověku po Missu solemnis 1830. Vyd. 1. Varnsdorf: Kruh přátel muzea Varnsdorf, 2012. 254 s. ISBN 978-80-905073-0-2.
RYBÁNSKÝ, Josef, ed. Almanach ke 150. výročí povýšení Varnsdorfu na město: 1868-2018. 1. vydání. V Děčíně: Oblastní muzeum, 2018. 122 stran. ISBN 978-80-907441-0-3.
Varnsdorf: město průmyslu a zahrad. 1. vyd. Varnsdorf: Studio REMA '93, 2003. 441 s. ISBN 80-239-0276-8.
http://www.demokratickystred.cz/varnsdorf-od-pochybnych-kseftu-k-nadeji/

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.