Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Tono Stano

Tono Stano

Český a slovenský fotograf, který se proslavil zejména dynamickými černobílými akty a bořením zažitých klišé ve fotografii.

 


Autor: Jindřich Nosek, CC BY-SA 4.0
Podrobné informace

*24. 3. 1960, Zlaté Moravice, Slovensko

Tono Stano absolvoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Bratislavě, kam se původně hlásil na grafiku, ale byl přijat na fotografii. Následně rok působil jako filmový fotograf. Roku 1980 byl přijat na FAMU, a když ji o šest let později dostudoval, začal se živit jako nezávislý umělecký fotograf trvale žijící v Praze.

Tono Stano se nebojí bourat zažitá fotografická klišé. Proslavil se zejména v druhé polovině 80. let, kdy byl jedním z prvních fotografů, kteří zpracovávali do té doby režimem silně tabuizovaná témata jako umělecká erotika, a fotografoval především dynamické a konceptuální černobílé akty. Nezobrazuje pouze nahé ženské tělo, často jej konfrontuje s mužským elementem. Dominantní je na jeho fotografiích též pohyb. Jeho nejznámějším snímkem je Smysl z roku 1992, který obletěl celý svět, byl zveřejněn v mnoha časopisech i knihách (dostal se např. na přebal knihy o historii fotografií lidského těla The Body od Williama A. Ewinga, která je fotografickým bestsellerem, který sleduje sto padesátiletý vývoj světové fotografie) a inspiroval také tvůrce plakátu k americkému filmu Showgirls z roku 1995. Z černého pozadí na něm vystupuje dívka, z níž vidíme pouze trup, hlavu a jednu nohu. Od roku 1991 experimentuje s portréty snímanými na kameru zděděnou po Josefu Sudkovi. Dlouhá léta fotografoval na karlovarském filmovém festivalu celebrity, fotografie vydal roku 2003 v publikaci Stars. V současné době působí jako svobodný a nezávislý tvůrce. Jeho fotografie jsou zastoupeny ve sbírkách Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, Slovenské národné galérie v Bratislavě, ale i galerií v Paříži nebo Chicagu.

Použité zdroje
JUŘÍKOVÁ, Magdalena. Tono Stano. 1st ed. Prague: Torst, 2005. 123 s. FotoTorst; 19. ISBN 80-7215-247-5.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.