Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Tomáš Víšek

Tomáš Víšek

Klavírista zvaný „člověk-orchestr“. Zcela mimořádná osobnost mezi českými klavíristy a propagátor neprávem zapomenutých autorů a skladeb, např. Gideona Kleina, Erwina Schulhoffa, Karla Reinera aj.


http://www.tomasvisek.cz/en/photos.php
Podrobné informace

*30. 5. 1957 Praha

Tomáš Víšek začal hrát na klavír v osmi letech. Vystudoval Pražskou konzervatoř u prof. Valentiny Kameníkové a prof. Zdeňka Kožiny. V letech 1976–1984 byl na HAMU v Praze žákem prof. Josefa Páleníčka a později Zdeňka Jílka, u kterého pokračoval i studiem aspirantury. V roce 2017 získal doktorský titul (Ph.D.) na Pedagogické fakultě UK v Praze (disertace Atraktivita a problematika klavírního díla A. Dvořáka).

Tomáš Víšek je mnohonásobným laureátem domácích soutěží v Ústí nad Labem, Hradci Králové a Mariánských Lázních. Z mezinárodních soutěží přivezl například zvláštní cenu Janiny Nawrocké ze soutěže Fryderyka Chopina ve Varšavě roku 1975 či 2. cenu z Vídeňské mezinárodní hudební soutěže roku 1992 v konkurenci pěti oborů. Získal 1. ceny i na mezinárodních soutěžích v Paříži, v Litvě, na video-soutěži Grand Prize Virtuoso nebo soutěži IMCMT (International Master Competition for Music Teachers) ve Varšavě.

Pravidelně koncertuje nejen v mnoha evropských zemích, ale též v USA, Egyptě a Japonsku. Natáčel pro rozhlas, televizi i na CD. Je docentem na pražské HAMU.

Použité zdroje
www.tomasvisek.cz

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.