Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Tomáš Holý

Tomáš Holý

Oblíbený dětský herec 70. let 20. století, který se proslavil i v zahraničí. Největší dětská hvězda české kinematografie a televize.


Tomáš Holý při natáčení filmu
Podrobné informace

*17. 3. 1968 Praha – 8. 3. 1990 Kytlice

Tomáš Holý se k herectví dostal pouhou náhodou při natáčení komedie Marečku, podejte mi pero! (1976). Režisér Oldřich Lipský potřeboval do jediné kratičké scény malého chlapce, avšak vybraný dětský herec zrovna onemocněl. Osmiletého Tomáše přivedl na záskok jeho strýc, který pracoval na Barrandově jako rekvizitář. Tomáš získal hned v následujícím roce další roli v Lipského dětské hudební komedii Ať žijí duchové (1977) a v témž roce také vyhrál konkurz na dětského protagonistu v televizní komedii Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977) režisérky Marie Poledňákové. Tento snímek mu přinesl u širokého publika nesmírnou popularitu, kterou upevnilo i pokračování Jak dostat tatínka do polepšovny (1978). V daný rok zazářil také v komedii Karla Kachyni Setkání v červenci (1978).

Tomáš Holý byl prototypem spontánního dětského herce a obvykle ztvárňoval role roztomilého, prostořekého, neposedného a zvědavého uličníka. Hrál však také ve vážnějších snímcích, jako např. ve sci-fi Ludvíka Ráži na motivy románu Julese Verna Tajemství ocelového města (1978) nebo v psychologickém dramatu Ivo Nováka Postavení mimo hru (1979), za které dostal ocenění za nejlepší herecký výkon na MFF v Panamě. Jeho posledním hereckým počinem byla jedna z hlavních rolí v německém televizním sci-fi seriálu Unterwegs nach Atlantis (Připoutejte se, letíme nad Atlantidou /1982/).

Tomáš Holý se proslavil i v zahraničí, kde byl označován za nejlepšího dětského herce od dob Shirley Templové. Do svých čtrnácti let natočil třináct filmů a jeden televizní seriál, poté s herectvím dobrovolně skončil. Zahynul při autonehodě v necelých 22 letech.

Použité zdroje
FIKEJZ, Miloš. Český film: herci a herečky. 1. vyd. Praha: Libri, 2006-2008. 3 sv. ISBN 80-7277-331-3.
POLEDŇÁKOVÁ, Marie. S kým mě bavil svět. Vyd. 1. Praha: Ikar, 2013. ISBN 978-80-249-2306-2.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.