Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Tilak

Tilak

Česká oděvní firma vyrábějící technické oblečení na sport z funkčních materiálů. Mezinárodní věhlas získala jejich módní značka Poutnik by Tilak, navržená studiem ACRONYM Errolsona Hugha.


Mezinárodní cvičení, čeští záchranáři. ČTK/Taneček David.
Podrobné informace

Rozvoj šumperské firmy Tilak, založené v roce 1986 československým horolezeckým reprezentantem Romanem Kamlerem pod původním jménem Kamm sport, je spjat s nárůstem poptávky po kvalitním oblečení do přírody vyrobeném z funkčních materiálů a po módním designovém sportovním a volnočasovém oblečení do města, k němuž došlo v 90. letech 20. století.

Značka vznikla poté, co se Kamlerovi nedařilo nalézt v obchodech takový spací pytel, jaký potřeboval, a tak si jej ušil sám. Postupem času začal na šicím stroji po matce vyrábět nedostatkové horolezecké oblečení a vybavení. Když Tilak v roce 1993 získal licenci od americké společnosti Gore Fabrics na výrobu z membrány Gore-Tex, mohl jako jedna z mála českých firem šít voděodolné a prodyšné vybavení na venkovní sport a turistiku s dlouhou životností.

Přelomovým okamžikem byl pro podnik vstup do luxusnějšího módního segmentu funkčního městského oblečení po roce 2002. Na designu nových výrobků začal Tilak spolupracovat s kanadským návrhářem Errolsonem Hughem a jeho progresivním studiem ACRONYM z Berlína. V Šumperku se ve firmě šily limitované série této renomované módní značky a na oplátku jim tým studia, Johana F. Schneiderová a Osman Chaudhary, pomáhal s tvorbou minimalistické série pro japonský trh pod značkou Poutnik by Tilak. Ty se setkaly s mimořádnou odezvou. ACRONYM později ve spolupráci s pražským studiem BOA tyto kolekce střihově upravil a začal je úspěšně prodávat i v Evropě. Zmíněné limitované kolekce tvoří dnes desetinu celkové výroby. Tilak patří v Česku k nejprogresivnějším výrobcům outdoorového oblečení. Veškerý sortiment firmy se stále vyrábí v České republice, v Šumperku na severní Moravě. Obchodní model menší firmy s několika desítkami zaměstnanců umožňuje pružně reagovat na vrtkavost trhu a požadavky zákazníků, a to i těch náročnějších. Mimořádný důraz se klade na výběr kvalitních materiálů a poctivé řemeslné zpracování. Samozřejmostí je ochota a schopnost opravovat poškozené výrobky z původního materiálu. Tato filozofie konvenuje stále populárnějšímu trendu udržitelné módy.

Spolu s dalšími českými firmami, jako jsou Alpine Pro, Klimatex a Direct Alpine, ale i menšími výrobci tréninkového oblečení typu WEMOVE, specializovanými na užší segment městského oblečení, pak firma úspěšně navazuje na tradici české textilní výroby.

Použité zdroje
HLAVIČKA, Peter. Oblečení od české značky Tilak ovládlo celý svět. Nosí ho policisté i módní nadšenci. In: Refresher.cz [online]. 24. 10. 2019 [cit. 19. 12. 2019]. Dostupné z: https://refresher.cz/70253-Obleceni-od-ceske-znacky-Tilak-ovladlo-cely-svet-Nosi-ho-policiste-i-modni-nadsenci-Rozhovor.
ŠENK, Michal. Šumperský výrobce outdoorového oblečení Tilak se uchytil ve Švýcarsku. Obléká curyšské policisty In: Ihned.cz [online]. 7. 5. 2019 [cit. 19. 12. 2019]. Dostupné z: https://archiv.ihned.cz/c1-66566850-sumpersky-vyrobce-venkovniho-obleceni-tilak-se-uchytil-ve-svycarsku-obleka-curysske-policisty.
VRÁNKOVÁ, Karolína. Design - móda na ven. In: Respekt.cz [online]. 1. 6. 2017 [cit. 19. 12. 2019]. Dostupné z: https://www.respekt.cz/tydenik/2017/23/design-moda-na-ven.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.