Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Štěpánský most v Obříství

Štěpánský most v Obříství

Most, který přicestoval z Chorvatska. 


Autor: MaReK (MarekTP) Olsavsky / CC BY-SA, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stepansky_most_whole.JPG
Podrobné informace

Na cestě z Prahy do Mělníka se nachází Štěpánský most, jeden z mála fungujících ocelových silničních mostů, které byly postaveny ještě v době, kdy bylo území České republiky součástí rakousko-uherské monarchie. Most překonává řeku Labe, vede po něm doprava u obce Obříství a jméno dostal podle nedalekého přívozu Na Štěpáně.

Byl postaven v r. 1912 způsobem, jakým se před první světovou válkou mosty obvykle stavěly – nejprve se vykopalo koryto, do kterého se řeka odklonila, a když byla stavba dokončena, voda se opět vrátila do svého původního řečiště. Štěpánský most je také unikátní tím, že byl do Čech přivezen již hotový (byl zkonstruován v Chorvatsku) a poté byl zapuštěn do hloubky. Most má jediný pilíř, který je umístěn uprostřed a ústí v bránu s cimbuřím, čímž připomíná klasické řetězové mosty. Délka mostu je 95,55 metru a jeho výška nad vozovkou dosahuje 13 metrů. Most byl několikrát opravován. 3. května 1958 se stal kulturní památkou České republiky.

Na mostě nalezneme i povodňovou značku, která je připomínkou velké povodně ze srpna 2002. Most povodeň přežil, ale potřeboval další opravu. Štěpánský most je také známý tím, že byl využit pro natáčení televizního seriálu Třicet případů majora Zemana.

Použité zdroje
ŠÍROVÁ-MOTYČKOVÁ, Kamila a ŠÍR, Jiří. Technické památky České republiky: mosty, železnice, přehrady, elektrárny, mlýny, opevnění, sklárny, doly a další. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2012. 206 s. Naše země. ISBN 978-80-7346-141-6.

JOSEF, Dušan. Encyklopedie mostů v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Praha: Libri, 1999. 472 s. ISBN 80-85983-74-5. Kapitola Obříství (Mělník) – Štěpánský most, s. 241–242.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.