Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Sportovní obuv Prestige

Sportovní obuv Prestige

Legendární sportovní boty Prestige české výroby se snadno rozeznatelnou siluetou. Po generace oblíbené též jako praktická a trvanlivá pracovní obuv. K obnovení jejich popularity na počátku milénia přispěla spolupráce s mladými návrháři.


Obuv Prestige. ČTK/Němec Zdeněk.
Podrobné informace

Boty Prestige, lidově též prestiže, prestižky, jsou kožené tenisky snadno rozeznatelné siluety, charakteristické tlustou dvoubarevnou podešví z polyuretanové pěny a bílo-modrými barevnými pruhy na boku.

Vyrábět je začal v polovině 80. let 20. století oborový podnik Svit Gottwaldov (původně součást Baťova zlínského koncernu) v reakci na zvýšenou poptávku po sportovní obuvi ve východním bloku. Na svou dobu progresivní vzhled navržený obuvnickým mistrem Františkem Šnajdrem, jehož děd i otec pracovali u Bati, byl možný díky tehdejším inovativním technologiím na výrobu podešví, získaným ve spolupráci s německou firmou Killatec, pro kterou Svit vyráběl několik modelů tenisek určených výhradně na export.

V roce 1984 se prestižky v nízké i kotníčkové variantě dostaly v omezeném množství i na pulty obchodů v Československu a díky modernímu designu blízkému teniskám západní provenience a pohodlnosti rychle zdomácněly jako vysoce funkční celoroční obuv. Byly velmi žádaným zbožím, protože vedle legendárních „botasek“ představovaly na trhu jediný typ kožených tenisek s pevnou podrážkou.

Z tenisek, které byly v době svého vzniku vnímány jako nedostatkové luxusní zboží, se kvůli silné konkurenci po otevření trhu v 90. letech stalo spíše synonymum praktické, ale zároveň pohodlné a kvalitně zpracované pracovní obuvi za přijatelnou cenu. Po krachu společnosti Svit Zlín v roce 2003 výrobu odkoupila firma Moleda, vyrábějící tyto tenisky i nadále kompletně v České republice. Ačkoli Moleda nabízí i dětskou, jezdeckou či motorkářskou obuv, klasické modely tvoří základ produkce a téměř všechny jsou určeny pro český a slovenský trh.

V posledním desetiletí se firma potýkala s úpadkem zájmu mladších zákazníků, proto se pokusila zaujmout personalizovanou výrobou, projektem „Přiznej barvu! My ti ji vyrobíme“, umožňujícím navolit barevnou kombinaci tradičních modelů dle vlastních představ. Dalším krokem byla spolupráce na redesignu bot s uznávanými návrháři. Do podoby klasické řady zasáhl nejvýrazněji italský obuvnický návrhář Claudio Franco (2014) a mimořádného zájmu se dočkaly také limitované série navržené českými tvůrci. Prvním byl jeden z nejznámějších českých návrhářů druhého desetiletí 21. století, absolvent pražské uměleckoprůmyslové školy UMPRUM a pařížského Institutu Français de la Mode Jakub Polanka, tím druhým pak byl Jan Černý, absolvent zlínské Univerzity Tomáše Bati a jeden z výrazných kreativních talentů současnosti. Právě jeho série s označením Prestige x Jan oslovila svou civilní streetwearovou podobou mladé zákazníky a z kultovně ošklivé klasiky pro starší generaci se stalo žádané módní zboží.

Videa (1 videí)
Video o firmě Moleda s výrobou bot Prestige

Použité zdroje
RUPPERT, Veronika. Lokální ikony. In. Procne.ihned.cz [online]. 20. 3. 2014 [cit. 17. 12. 2019]. Dostupné z: https://procne.ihned.cz/c1-61883330-lokalni-ikony
ŠEFROVÁ, Kateřina. Lepší design jsem neviděl, ocenil "prestižky" přední italský návrhář. Už nejsou symbolem stáří, říká šéf značky In: Inhed.cz [online]. 24. 5. 2016 [cit. 17. 12. 2019]. Dostupné z: https://archiv.ihned.cz/c1-65303740-lepsi-design-jsem-nevidel-ocenil-prestizky-predni-italsky-navrhar-zacinaji-se-libit-mladym-rika-sef-znacky.
VÁŠA, Martin. Jan Černý pro Prestige. In. Vogue.cz [online]. 16. 8. 2018 [cit. 17. 12. 2019]. Dostupné z: https://www.vogue.cz/clanek/fashion/sneakers/martin-vasa/jan-cerny-pro-prestige.VRÁNKOVÁ, Karolina. Muž, který má Prestige. In. Respekt.cz [online]. 8. 9. 2019 [cit. 17. 12. 2019]. Dostupné z: https://www.respekt.cz/tydenik/2019/37/muz-ktery-ma-prestige.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.