Špekáček je masný výrobek, druh uzeniny. Pravděpodobně byl poprvé vyroben pro Jubilejní zemskou výstavu v Praze v roce 1891 a stal se oblíbenou pochoutkou. Zvlášť populární byly za první republiky špekáčky pražského uzenáře Kouly zvané kouláčky.
Špekáček musí obsahovat minimálně 40 % hovězího a vepřového masa a 30 % na kostičky krájeného špeku. Koření se pepřem, česnekem a muškátovým oříškem. Je narážen do hovězích střev a vázán šňůrkou na délku 5–7 cm. Pokud je ve výrobku svalovina nahrazována sójou, kuřecím masem nebo separátem a paprikou, nesmí být prodáván pod názvem špekáček. Na trhu se objevuje pod názvy vuřt, buřt, opékáček aj.
Špekáčky je možno ohřívat, grilovat, péct, například v pivu. Velmi často je předem nařezaný špekáček opékán na ohni jako pochoutka při táboření. Špekáčky naložené do láku a cibule jsou prodávány jako utopence. Špekáčky jsou chráněny evropskou známkou PGI – chráněné zeměpisné označení.
2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy
Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.
Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.