Smaženice (též praženice) je oblíbené jídlo české kuchyně. Připravuje se z čerstvých hub, tedy v době houbové sezóny. Je možné ji uvařit různými způsoby. Nejčastěji se připravuje ze směsi tvrdších hub (hřib, kozák, liška, křemenáč a další), které se po nakrájení na plátky vloží do kastrolu se smaženou cibulkou a dusí se ve vlastní šťávě (houby obsahují dostatek vody k dušení a není třeba přilívat). Okoření se kmínem, pepřem a solí a zahustí vejci. Cibuli je možno smažit na rozškvařené slanině. Smaženice se obvykle pojídá s chlebem.
2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy
Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.
Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.