Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Síťovka

Síťovka

Originální československá nákupní taška z charakteristické pletené sítě, navržená na začátku 20. století, v současné době česká ekologická odpověď na tašky z igelitu.


Moderní síťovka
Podrobné informace

Síťovka, charakteristická pletená nákupní taška, vznikla kolem roku 1926 na Žďársku jako nápad obchodníka Vavřína Krčila. Ten se již ve svých jedenácti letech naučil od své matky síťování, chtěl totiž přispět do domácího rozpočtu a pomoci tak své rodině. Zájem o toto řemeslo nebyl náhodný, síťování mělo totiž na Vysočině dlouholetou tradici. Jako podnikatel se pak Krčil zaměřoval na galanterní zboží, přičemž k jeho nejúspěšnějším výrobkům patřily vlasové síťky. Když přišly do módy kratší účesy, donutilo to Krčila k zavedení určitých změn a výrobě nových produktů. Ve chvíli, kdy byl hrozící krach firmy již blízko, přidal podnikatel ke svým pleteným síťkám dvě držadla a vytvořil tak první síťovku. Následně v roce 1926 zahájil regulérní produkci těchto tašek. Nízká pořizovací cena a jednoduchá údržba vedla k jejich značné oblibě. Výhodou bylo i pohodlí: síťovky se totiž daly snadno složit a vsunout do kapsy. Vyráběly se ručně metodou síťkování z hedvábné příze.

Brzy se výroba rozšířila o další modely. Vznikly síťovky vycházkové, loketní, tlumokové a sportovní a také tzv. ramenovky. Úspěch výrobku podnítil Krčila k rozšíření prodeje na zahraniční evropské trhy či do Afriky. Rychlý průmyslový rozvoj tehdejšího světa mu však tuto expanzi překazil. Žďárský obchodník neměl dost peněz, aby svůj výrobek včas ochránil patentovým vzorem, a proto se jeho výroba v ostatních zemích rozšířila volně. Vývoj Krčilova podniku pak přerušila druhá světová válka a následně éra komunismu. I přesto, že síťovka vzhledem ke své popularitě v druhé polovině 20. století tvořila jeden ze symbolů
tehdejší doby, nezískala Krčilova rodina nikdy právo na její výrobu, neměla na ni žádný vliv a nečerpala z její produkce žádný příjem.

Po řadě let zapomnění se síťovka v roce 2012 objevila jako originální český výrobek opět na trhu, a to v rámci projektu Česká síťovka. Projekt se zaměřuje především na mladou generaci, která v minulosti na českou pletenou tašku hleděla výhradně jako na odkaz předchozí éry. Současné síťovky vyrábí mnoho chráněných dílen v celém Česku a k projektu se též připojily různé české a mezinárodní značky, například Botas, Kofola, Siemens či Allianz, jež prodávají síťovky jako reklamní předmět nebo přímo jako vlastní zboží.

Síťovka je pro svou trvanlivost a skladnost výhodnou alternativou igelitové tašky. Navíc jsou současné síťovky vyráběny z recyklovaného polyesteru, což je v souladu se zájmy ekologicky smýšlející společnosti. Jsou ke koupi také v mnoha obchodních
potravinových řetězcích a jejich široká dostupnost přispívá i k oblíbenosti mezi turisty, kteří ji vnímají jako symbol Československa a zároveň jako ekologický výrobek, jenž slavil úspěch mj. na šanghajské výstavě EXPO 2010. Moderní síťovka je také držitelkou známky Český výrobek.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.