Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Silniční most v Postoloprtech

Silniční most v Postoloprtech

Jeden z prvních mostů z betonu na českém území, představující jednu z nejstarších betonových staveb v Čechách vůbec. Je součástí mostní soustavy, která překonává dlouhé zátopové území.


Podrobné informace

Na okraji Postoloprt v severních Čechách, nedaleko měst Most a Chomutov, se nachází silniční most přes řeku Ohři, který byl postaven na začátku 20. století. Jde o součást soustavy čtyř mostů, které překonávají 800 metrů dlouhé zátopové území. Most je zapsán na seznamu chráněných technických památek České republiky. 

Silniční most se secesním dekorem byl vybudován mezi lety 1908–1910 firmou „Podnikatelství staveb Ing. Karel Herzán a Ludvík Uhlíř“ kvůli potřebě překonat širokou nivu řeky Ohře. Skládá se ze tří kleneb, z nichž dvě mají rozpětí 28 m a jedna (prostřední) rozpětí 31 m. Celková délka mostu činí 102 m. Most představuje jednu z nejstarších betonových staveb v Čechách.

Použité zdroje
Mosty a tunely [online]. Dostupné z: http://www.mosty-tunely.cz/objekty/detail/postoloprty/

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.