Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Sestry věčné radosti

Sestry věčné radosti

Česká odnož americké organizace Sisters of Perpetual Indulgence. Propaguje péči o zdraví a aktivně podporuje příslušníky komunit LGBTQIA+, a to především v oblasti prevence HIV/AIDS.


Podrobné informace

Sestry věčné radosti jsou českou odnoží americké organizace Sisters of Perpetual Indulgence, jejíž členové aktivně podporují především v oblasti zdravotnictví a práva příslušníky komunit LGBTQIA+. Hnutí vzniklo na jaře roku 1979 v americkém San Francisku a jeho cílem je pořádání preventivních informačních akcí o HIV/AIDS přístupným způsobem, často i s humorem, bez stigmatizace a odsuzování nakažených. Časem se organizace rozšířila do ostatních zemí včetně Evropy, například do Francie, Velké Británie, Německa či
Rakouska. V současné době působí po celém světě zhruba 1500 aktivních členů. Jsou to většinou homosexuální muži ze subkomunity tzv. medvědů, kteří v rámci veřejného působení nosí barevné kostýmy napodobující oděv jeptišek a pomocí líčení bílou barvou – jako symbolu smrti – zvýrazňují mužské prvky, například knír či plnovous. Tato image vyplývá za základní myšlenky hnutí, tedy boje proti představám, že člověk trpící HIV/AIDS je hubené, křehké postavy.

První česká řada sester debutovala v březnu 2014 po návštěvě sester a později mentorek a sponzorek z Norimberku a Berlína na Prague Pride 2013 a na finále soutěže Mr. Bear roku. Prvními českými sestrami věčné radosti jsou Magdalena Silvestra Libida a Václavka Anežka Sugar. V České republice je hlavním cílem organizace taktéž prevence HIV/AIDS a boj proti stigmatizaci nakažených, propagace bezpečného sexu a péče o zdraví. Během průvodu Prague Pride rozdávají Sestry věčné radosti účastníkům kondomy a
informační letáky. Organizace spolupracuje s Domem světla, českou společností poskytující pomoc jednotlivcům bojujícím s HIV/AIDS. K činnosti Sester věčné radosti patří i aktivní podpora všech členů komunity LGBTQIA+. Řady organizace jsou otevřeny všem bez ohledu na psychosexuální orientaci či genderovou totožnost.

Použité zdroje
https://www.facebook.com/sestrySPI/
https://wave.rozhlas.cz/kver-k-vecne-radosti-s-vousatymi-sestrami-a-bezpecnym-sexem-5248194

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.