Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Sázava (řeka)

Sázava (řeka)

Nejmalebnější česká řeka, oblíbená vodáky a trampy, pravý přítok Vltavy.


Podrobné informace

Sázava pramení v Žďárských vrších a délkou 225 km je to pátá nejdelší řeka v České republice. Na Vysočině Sázava částečně tvoří historické zemské hranice Čech a Moravy. Největším přítokem Sázavy je řeka Želivka, která je známa svou čistotou a kvalitou vody, díky čemuž také představuje důležitý zdroj pitné vody mimo jiné i pro Prahu.

Řeka Sázava patří spolu s Lužnicí a Vltavou k nejvíce sjížděným řekám v Čechách. Od počátku 20. století se oblast kolem řeky stala tradičním turistickým regionem a fenoménem tohoto území se stal tramping a vodáctví. Nikde jinde u nás nenajdete tolik trampských osad, ty nejznámější se nacházejí pod vrchem Medník. Sázava je velice atraktivní řekou pro vodáky všech úrovní, a to jak pro milovníky divoké vody, tak i pro účastníky klidnějších vodáckých akcí, zaměřených na širokou veřejnost. Po celém toku Sázavy se nachází velké množství tábořišť a vodáckých půjčoven a celá oblast je lehce dostupná po železnici. Sázavským kaňonem vede trať Posázavského pacifiku (157 km dlouhá trať z Prahy do Světlé nad Sázavou). V některých úsecích je Sázava sjízdná obvykle celoročně. V letních měsících bývá hojně navštěvován střední a dolní tok Sázavy. Přímo na řece se nachází mnoho zajímavých historických míst, např. hrad Český Šternberk, město Sázava se Sázavským klášterem, zřícenina Zbořený Kostelec atd.

Použité zdroje
Ryšánek, V., 2006. Soutoky řek na území Čech, Moravy a Slezska. Praha, Libri.
Němec, J., 2006. Voda v České republice. Praha, Consult.
http://cestovani.lidovky.cz/reka-sazava-je-pro-kazdeho-vodaka-tip-na-spluti-fq7-/aktuality.aspx?c=A120629_134902_aktuality_glu

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.