Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Rychlé šípy

Rychlé šípy

Název fiktivního klubu pěti hochů z knih a komiksů spisovatele Jaroslava Foglara. Jeden z největších fenoménů české komiksové a populární kultury.


poštovní známka, Rychlé šípy. ČTK/PR/Česká pošta.
Podrobné informace

Z Rychlých šípů autora a duchovního otce Jaroslava Foglara, kreslířů Jana Fischera, Bohumíra Čermáka, Václava Junka a Marka Čermáka se stal suverénní hit konce 30. a 40. let a následně i konce 60. let. Členy klubu Rychlých šípů byli Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka. Většina postav komiksů zlidověla, jméno Mirka Dušína se dodnes používá pro označení bezchybného kladného člověka. Členové Rychlých šípů jsou zároveň hlavními postavami knižní trilogie Dobrodružství v temných uličkách: Záhada hlavolamu (1941), Stínadla se bouří (1947) a Tajemství Velkého Vonta (1986 české vydání v Německu, v ČR roku 1990 v rámci zmíněného cyklu, samostatně v roce 1992). Záhada hlavolamu se stala námětem televizního seriálu z roku 1969 (režie Hynek Bočan) a byla zfilmována v roce 1993 (režie Petr Kotek). Do obecného povědomí se tak dostal hlavolam ježek v kleci, létající kolo Jana Tleskače, tajemný Em, temné uličky Stínadel i bezeslovná píseň Vontů. Nejprve protektorátní, posléze komunistický zákaz komiksového seriálu však přispěly k tomu, že se pětice kamarádů z Druhé čtvrti dočkala samostatného periodika až téměř 30 let po svém prvním vystoupení na stránkách Mladého hlasatele. Poptávka po chlapeckých příhodách zůstávala velká, proto Foglar v roce 1942 vytvořil pro časopis Správný kluk příběh o jiné skupině vzorných hochů Svorní gambusíni.

Časopis Rychlé šípy, který v letech 1967–1971 vycházel v Ostravě, věnoval svá první čísla výhradně příběhům Rychlých šípů a spíše než jako časopis tehdy fungoval coby v sešitech publikované souborné vydání Foglarova a Fischerova (později Čermákova) seriálu. Počínaje osmým číslem se ale na obálce objevil i podtitul Obrázkový časopis pro chlapce a děvčata a v následujícím, devátém čísle se již kromě čtrnácti epizod Rychlých šípů vyskytl i překladový komiks Robin a Izák z Yorku Luciena Nortiera a Christiana Gatyho. Přidala se obvyklá časopisecká soustava rubrik a magazín začal přetiskovat další původní komiksovou sérii.

Pětileté období 1967–1971, v němž ostravské Rychlé šípy vycházely, představuje v dějinách českého komiksu 20. století další krátký okamžik rozmachu, kdy se po dlouhém období ideologicky kontrolovaného omezení začínal komiks znovu prosazovat i mimo úzce definovanou škatulku čtení pro děti a mládež. Souborné knižní vydání seriálu vyšlo až roku 1998 v nakladatelství Olympia.

Použité zdroje
KOŘÍNEK, Pavel, ed., PROKŮPEK, Tomáš, ed. a ČESÁLKOVÁ, Lucie. Signály z neznáma: český komiks 1922-2012. Vyd. 1. V Řevnicích: Arbor vitae, 2012. 350 s. ISBN 978-80-7467-012-1.
PROKŮPEK, Tomáš et al. Dějiny československého komiksu 20. století. Vyd. 1. Praha: Akropolis, 2014. 3 sv. ISBN 978-80-7470-061-3.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.