Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Rudy Linka

Rudy Linka

Jazzový kytarista žijící od roku 1985 ve Spojených státech amerických. Po roce 1989 žije střídavě v Americe a ve své rodné zemi. Od roku 2005 v České republice každoročně organizuje jazzový festival Bohemia Jazz Fest.

 


Rudy Linka Zdroj: wikipedie
Podrobné informace

29. 5. 1960 Praha

 

 

Rudy Linka sice v roce 1979 absolvoval studium klasické kytary na konzervatoři v Praze, ale od dětství ho zajímala jazzová hudba. V roce 1979 emigroval do Švédska a ve Stockholmu studoval na Stockholm Music Institut skladbu. Po čtyřech letech získal stipendium ke studiu na bostonské Berkley College of Music ve Spojených státech amerických. Později studoval i v New Yorku a začal se věnovat vlastní jazzové kariéře. Spolupracoval s předními americkými jazzmanny a v několika hudebních školách pracoval jako konzultant. Za svou kariéru vydal celkem 10 kompaktních disků, na nichž se podíleli instrumentalisté Miles Evans, John Scofield, George Mraz, Red Mitchell, Bob Mintzer, Gill Goldstein a další.

Po roce 1989 se vrátil do své rodné země a usadil se na Šumavě. V Česku založil v roce 2005 jeden z největších letních hudebních festivalů – Bohemia Jazz Fest. Na festivalu účinkují přední světoví jazzoví hudebníci, kteří hrají na náměstích českých měst, a diváci mají na jejich vystoupení vstup zdarma. Festival je v zahraničí považován za jednu z nejvýznamnějších jazzových událostí mezinárodního dosahu.

Rudy Linka v posledních letech spolupracuje s Českou televizí. Pro kanál ČT Art připravuje talk show Linka, která je natáčena na Linkově šumavské chalupě, kam si zve přední české i zahraniční hudebníky, představitele různých žánrů.

Linkovo album Czech It Out bylo v roce 1996 zařazeno časopisem Jazz Thing Magazine mezi nejlepší nahrávky roku a čtenáři časopisu Down Beet Magazine jej vyhodnotili jako jednoho z nejlepších světových jazzových kytaristů.

Použité zdroje
https://www.rudylinka.com/
https://www.ceskatelevize.cz/lide/rudy-linka/
https://www.ceskatelevize.cz/porady/11687510498-linka/dily/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Rudy_Linka

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.