Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Radošovský most

Radošovský most

Technická památka v Karlovarském kraji. Navzdory všem požárům a povodním most stojí na svém místě více než 650 let a řadí se tak mezi nejstarší mosty ve střední Evropě.


ČTK/Kubeš Slavomír
Podrobné informace

Celodřevěný krytý most přes řeku Ohři v Radošově (nyní součást obce Kyselka, Karlovarský kraj) je jedním z nejstarších dřevěných mostů ve střední Evropě (dřevěná část byla opětovně vybudována). Gotická stavba byla zbudována v roce 1364 na místě původního brodu přes řeku Ohři, povolení k její stavbě udělil sám císař Karel IV. Vedla tudy stará zemská obchodní stezka, která spojovala Prahu s Chebem. Na příkaz Karla IV. museli kupci volit právě tuto cestu, přičemž za přechod přes most se vybíralo clo.

Most často trpěl při povodních a požárech, vždy byl ale opraven. Kvůli častým škodám, které způsobovaly plující ledové kry, bylo rozhodnuto vyzdít oba původně dřevěné návodní pilíře. Naposledy byl most poškozen v roce 1986, kdy za nevyjasněných okolností shořel. Teprve na začátku nového milénia byl znovu zrekonstruován. Dne 17. 10. 2003 byl opět otevřen a uveden do provozu.

Celková délka mostu činí 62,25 m a šířka 5,75 m. Od roku 1958 je tento silniční most v Radošově zapsán na seznamu kulturních památek České republiky.

V roce 2005 obdržel cenu českého ministerstva dopravy Mostní dílo roku 2003.

Použité zdroje
MOŠNA, Václav. Krásné mosty České republiky. 1. české vyd. Praha: Slovart, ©2012. 239 s. ISBN 978-80-7391-617-6.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.