Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Radek Baborák

Radek Baborák

Hráč na lesní roh, dirigent a pedagog. Dlouholetý sólohornista – člen Berlínské filharmonie, patří mezi nejlepší hornisty na světě s nezaměnitelnou kvalitou a kulturou zvuku.


https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15117069
Podrobné informace

*11. 3. 1976 Pardubice

Radek Baborák pochází z rodiny hudebníků. V osmi letech začal studovat hru na lesní roh u profesora Karla Křenka. Pod jeho vedením se stal absolutním vítězem rozhlasové soutěže Concertino Praga, získal 3. cenu na soutěži Pražské jaro, stal se i laureátem Grand Prix Unesco.

Na Pražské konzervatoři studoval ve třídě profesora Bedřicha Tylšara. Během studií zvítězil na soutěžích v Ženevě v roce 1993, Markneukirchenu v roce 1994, na soutěži Bavorského rozhlasu ARD v Mnichově v roce 1994. Obdržel i cenu Grammy Classic Award v roce 1995 a cenu Davidoff.

V osmnácti letech mu, zcela výjimečně bez konkurzu, bylo nabídnuto místo prvního hornisty v České filharmonii. Dále působil jako sólohornista Mnichovských filharmoniků, v roce 2001 uzavřel exkluzivní smlouvu u Bamberských symfoniků a jeho působení v orchestrech se uzavřelo v Berlínské filharmonii v sezónách 2003–2010. Založil a umělecky vede soubor Baborak Ensemble. Nahrává pro vydavatelství EMI, Supraphon, Exton, Arte Nova, Artesmon, Animal music. Baborákovým mentorem je maestro Daniel Barenboim, jemuž asistoval při West-Eastern Divan Orchestra, sólově vystupuje pod jeho vedením, participuje na komorních projektech Boulez Ensemble a působí jako profesor na Barenboim-Said Academy v Berlíně.

 

Použité zdroje
https://www.baborak.com/
https://www.ceskafilharmonie.cz/en/concert-detail/17375-czech-philharmonic-radek-baborak/

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.