Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
R. A. Dvorský

R. A. Dvorský

Český zpěvák, hudební skladatel a kapelník souboru The Melody Boys, označovaný za krále prvorepublikové taneční hudby.


Rudolf Antonín DVORSKÝ, zpěvák, hudebník. ČTK/Autor: Neznámý.
Podrobné informace

*24. 3. 1899 Dvůr Králové nad Labem – 8. 8. 1966 Praha

 

R. A. Dvorský, občanským jménem Rudolf Antonín, byl absolventem obchodní školy, ale dal přednost hudební kariéře. Zprvu vystupoval jako pianista a zpěvák v pražských kabaretech Lucerna a Červená sedma, ale do širšího povědomí posluchačů se zapsal až s příchodem do kvarteta Melody Makers (1925–1929), které sice založil František Cink, ale Dvorský byl jeho hlavní interpretační tváří.

Byl jednou z nejvýraznějších osobností hudební scény 30. a první poloviny 40. let 20. století prosazující v české taneční hudbě nové stylové proudy. V roce 1929 založil orchestr The Melody Boys, později známý také jako R. A. Dvorský a jeho Melody Boys, který se rychle stal nejpopulárnějším tanečním orchestrem v Československu. Proslul nejen špičkovými hudebními výkony, ale také nápaditostí aranžmá původních i převzatých skladeb a v neposlední řadě Dvorského ležérním zpěvem. Jeho největšími šlágry byly pomalejší romantické šansony jako Cikánka (1931), Sám s děvčetem v dešti (1939) či Hm, hm (1940) nebo melodické taneční hity Hrály dudy (1939) a Hádej, hádej (1941), který byl vícehlasně nazpíván společně se Sestrami Allanovými.

Mimořádně populární byla jejich rozhlasem přenášená vystoupení na Barrandovských terasách či velké koncerty v Lucerně. Koncertní šňůry v době protektorátu, kde kromě dobové populární hudby hrály i trvalky Karla Hašlera, byly vnímány jako deklarace českého vlastenectví.

Úspěch Melody Boys byl do značné míry spjat s Dvorského hudebním vydavatelstvím, které založil v roce 1936 a které vydávalo kromě jejich desek i notové zápisy, ale také řadu nahrávek swingových evergreenů nebo písní tria Ježek, Voskovec a Werich. Pravidelně také hráli v rozhlase a ve filmech. Dvorský sám účinkoval ve více než 70 filmech a zpravidla byl obsazován do rolí elegantních zpěváků či dirigentů.

Po komunistickém převratu bylo jeho vydavatelství znárodněno a za pokus o nedovolené překročení hranic byl uvězněn. Po propuštění mohl vždy noblesní Dvorský, který byl označován za krále prvorepublikové taneční hudby a pro generace českých žen a dívek byl ikonou elegance, vystupovat jen v nostalgicky laděných estrádách. Jeho poslední skladba Píseň o konvalinkách se rok po jeho smrti stala nejprodávanější gramofonovou deskou roku 1967.

Videa (3 videí)
R. A. Dvorský: Sen lásky

R. A. Dvorský - Vzpomínky - Děkuji, bylo to krásné

R. A. Dvorský: Každý musí někde něco mít

Použité zdroje
BITTNER, Vladimír. R.A. Dvorský: král české taneční hudby. 1. vyd. Praha: Editio Praga, 1998. 101 s., [20] s. obr. příl. ISBN 80-7058-470-X.
KOTEK, Josef. Dějiny české populární hudby a zpěvu (1918-1968). Vyd. 1. Praha: Academia, 1998. 373, [32] s. ISBN 80-200-0634-6, s. 69-71.
SKALICKÝ, Jaroslav. Vlasy sčesané dozadu, motýlek na krku. Rudolf A. Dvorský byl symbolem prvorepublikové zábavy. In.Irozhlas.cz [online]. 24. 3. 2019 [cit. 20. 12. 2019]. Dostupné z: https://www.irozhlas.cz/kultura/hudba/radvorsky-barrandov-melody-boys-vyroci-narozeni-popularni-hudba-prvni-republika_1903241805_nkr.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.