Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Příbor

Příbor

Historické město s 8 500 obyvateli na severní Moravě. Je známé nejen jako rodiště Sigmunda Freuda, ale také jako městská památková rezervace s řadou pamětihodností a turistické východisko do oblasti Podbeskydí.


Náměstí Sigmunda Freuda - Autor: Vlach Pavel, licence CC BY-SA 4.0 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/52/P%C5%99%C3%ADbor_%287%29.jpg
Podrobné informace

Příbor leží na říčce Lubině v okrese Nový Jičín. První zmínka pochází z roku 1251, městem se stal v závěru 13. století. Koncem 16. století zde získal vzdělání pozdější světec Jan Sarkander. Roku 1694 vzniká v Příboře kvalitní piaristická kolej a gymnázium, kde se hrálo divadlo, pěstovala se hudba a byla k dispozici knihovna. Roku 1809 zde vzniká nejstarší české ochotnické divadlo na Moravě. V roce 1856 se ve městě narodil světově proslulý zakladatel psychoanalýzy Sigmund Freud, který se sice již roku 1859 s rodinou odstěhoval do Lipska a posléze do Vídně, své rodiště však později navštěvoval a rád na ně vzpomínal. Příbor se utěšeně rozvíjel na sklonku monarchie a v meziválečném období, kdy zde proběhly tři velké regionální a hospodářské výstavy a bylo založeno městské muzeum. V roce 1938 se Příbor stal součástí nacistické třetí říše, přestože většina jeho obyvatel mluvila česky. V roce 1989 bylo historické centrum prohlášeno městskou památkovou rezervací a v roce 2015 se Příbor stal historickým městem roku.

K hlavním pamětihodnostem Příbora patří malebné náměstí Sigmunda Freuda s radnicí a měšťanskými domy se zachovaným podloubím, gotické kostely Narození Panny Marie a sv. Kříže, barokní piaristický kostel sv. Valentina a hřbitovní kostelík sv. Františka Serafinského, rozměrná piaristická kolej (dnes mj. sídlo muzea) a secesní budova gymnázia. V Příboře lze navštívit městské muzeum a pamětní síň Sigmunda Freuda a jeho rodný dům. Kromě Freuda se zde narodili historik Bertold Bretholz a funkcionalistický architekt Jan Gillar.

V okolním regionu Podbeskydí stojí za návštěvu dvě další městské památkové rezervace: malebný Štramberk, známý vyhlídkovou hradní věží Trúba, sladkým pečivem, zvaným „štramberské uši“, a cennými krasovými lokalitami v okolí (jeskyně Šipka – významné archeologické naleziště; lom Kamenárka), a historické město Nový Jičín, proslulé výrobou klobouků. Atraktivním cílem je rovněž obec Hukvaldy s nejrozsáhlejším hradem na Moravě a rodným domem skladatele Leoše Janáčka a také průmyslové město Kopřivnice, známé výrobou automobilů Tatra, kterou mapuje tamní Technické muzeum Tatra.

Použité zdroje
BURIÁNEK, Václav. Fakta a dojmy: psychoanalytikův malý průvodce rodným krajem Sigmunda Freuda. Vyd. 1. Praha: Triton, 2006. 317 s. ISBN 80-7254-930-8.
JUROK, Jiří et al. Dějiny města Příbora. 2. vyd. Příbor: Město Příbor, 2002. 414 s. ISBN 80-238-9541-9.
ŽÁRSKÝ, Bohuslav. Freudův Příbor = Freud's Příbor. Ostrava: Město Příbor ve vydavatelství Montanex, 2006. 111 s. ISBN 80-7225-209-7.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.