Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Pražský mezinárodní maraton

Pražský mezinárodní maraton

Maratonský závod založený v roce 1995, patři mezi nejprestižnější maratony na světě.


Podrobné informace

Pražský mezinárodní maraton, známý pod anglickou zkratkou PIM (Prague International Marathon), byl založen v roce 1995 Italem Carlem Capalbo ve spolupráci s Emilem Zátopkem. Jeden z nejvýznamnějších světových maratonských závodů je pořádán každoročně začátkem května v historickém centru Prahy. Startuje se na Staroměstském náměstí za doprovodu Smetanovy Vltavy, cíl je tamtéž. Prvního ročníku se zúčastnilo 958 maratonců, v posledních letech jich bylo již kolem 10 tisíc.

Pražský mezinárodní maraton se zařadil mezi nejprestižnější maratonské závody a je od roku 2010 oceňován zlatou známkou IAAF, nejvyšším oceněním Mezinárodní atletické federace. Závod přináší nevšední zážitek amatérským běžcům, kteří mohou závodit po boku těch nejlepších světových vytrvalců. Současné traťové rekordy drží keňští maratonci, kteří také nejčastěji vítězili. U mužů Eliud Kiptanui s časem 2:05:39 z roku 2010, u žen Valary Aiyabeiová s časem 2:21:58 z roku 2017. Díky rekordu Eliuda Kiptanuie drží PIM titul nejrychlejšího květnového maratonu na světě.

Pražský mezinárodní maraton, sponzorským názvem Volkswagen Maraton Praha, je součásti RunCzech běžecké ligy. Běžecký seriál RunCzech se skládá celkem ze sedmi závodů v pěti městech České republiky. V Praze se kromě maratonu od roku 1999 běhá půlmaraton Sportisimo 1/2Maraton Praha a od roku 1996 závod na 10 km Birell Grand Prix Praha. V roce 2010 se poprvé konal půlmaraton v Olomouci, v následujícím roce přibyl i půlmaraton v Ústí nad Labem. V roce 2012 se běžel půlmaraton v Českých Budějovicích a vznikla značka RunCzech zastřešující všechny závody. V roce 2013 do RunCzech běžecké ligy přibyl Mattoni 1/2Maraton Karlovy Vary. Sedm závodů seriálu RunCzech má celkem sedm zlatých známek kvality IAAF, díky tomu je Česká republika zařazena do čela celosvětového žebříčku zemí pořádající vytrvalostní běhy.

Použité zdroje
https://www.runczech.com/
https://www.behej.com/media/files/other/behej34_Capalbo.pdf
http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/host/_zprava/prazsky-mezinarodni-maraton-to-neni-jen-svatek-bezcu-akce-ma-i-ekonomicky-prinos-pripomina-carlo-capalbo--1610365

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.