Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Pražské schody (závod)

Pražské schody (závod)

Unikátní městský závod na horských kolech.


Podrobné informace

Cyklistický závod horských kol Pražské schody se pořádá již tradičně od roku 1994. Této mezinárodní soutěže se účastní elita světového mountainbikingu, mezi niž patří i čeští bikeři. Trasa závodu je považována za světový unikát. Technicky náročná a divácky vděčná 1 400 m dlouhá trasa s více než 60 m převýšení vede uličkami Malé Strany a Hradčan. Pro diváky je nejatraktivnější sjezd 190 Zámeckých schodů.

Startuje se v Nerudově ulici před hostincem U Dvou slunců. Cyklisté vyjedou na Hradčanské náměstí, dále musejí zdolat sjezd po Zámeckých schodech dolů na Malostranské náměstí, kde na ně čeká řada dřevěných překážek, a následně je trasa vede kolem Velvyslanectví Spojených států amerických, k náročnému výjezdu na Jánský vršek a nakonec zpět na Hrad. V minulosti se jezdilo na čas, ale od roku 2017 se závod koná na přesně stanovený počet kol – sedm okruhů pro ženy a jedenáct pro muže. Závěrečný okruh končí na Hradčanském náměstí. V rámci závodu Open se na start mohou postavit i trénovaní amatéři. Muži absolvují pět kol, ženy kola tři. Již od prvního ročníku doprovází slavnostní vyhlašování závodu na Hradčanském náměstí hudba Hradní stráže.

Použité zdroje
https://www.prazskeschody.cz/
https://www.kolopro.cz/clanky/ze-sveta-cyklistiky/11195-prazske-schody-2017-velka-cena-ceske-sporitelny-2

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.