Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Petřínská rozhledna v Praze

Petřínská rozhledna v Praze

Vyhlídková věž na vrcholu Petřína inspirovaná pařížskou Eiffelovou věží, dominanta pražského panoramatu.


Autor: SimcaCZE / CC BY-SA, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pet%C5%99%C3%ADnsk%C3%A1rozhledna2016.jpg
Podrobné informace

Jedna z nejznámějších staveb v Praze, jež je zmenšenou kopií pařížské Eiffelovy věže. Světovou výstavu v Paříži v roce 1889, kde byla oficiálně Eiffelova věž představena, navštívilo i 363 členů Klubu českých turistů, kteří se po svém návratu do Prahy rozhodli vystavět v největším českém městě pětkrát zmenšenou obdobu slavné pařížské stavby. K tomuto účelu založili Družstvo pro výstavbu Petřínské rozhledny.

Stavba věže se uskutečnila podle návrhu architekta Vratislava Pasovského a probíhala od března 1891 do 2. července téhož roku, trvala tedy necelé 4 měsíce. Oficiálně byla otevřena 20. srpna 1891. Petřínská rozhledna měří 63,5 metru a váží 175 tun. Po poslední rekonstrukci je plně osvětlena, což umožňuje pohled na ocelovou konstrukci v celé její kráse i po západu slunce.

Není bez zajímavosti, že když v březnu 1939 navštívil Prahu Adolf Hitler, nařídil zbourání mj. i petřínské věže. Ke splnění jeho rozkazu – týkajícího se např. i Obecního domu – naštěstí nedošlo. V roce 1953 byl na rozhlednu umístěn televizní vysílač, jenž byl koncem dvacátého století odstraněn. Uvolněný prostor se pak otevřel pro turisty, kteří mají na věži k dispozici dvě vyhlídkové plošiny. K horní vyhlídkové plošině vede 299 schodů. V přízemních prostorách se nachází expozice o historii rozhledny a Klubu českých turistů.

 

Použité zdroje
ŠÍROVÁ-MOTYČKOVÁ, Kamila a ŠÍR, Jiří. Technické památky České republiky: mosty, železnice, přehrady, elektrárny, mlýny, opevnění, sklárny, doly a další. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2012. 206 s. Naše země. ISBN 978-80-7346-141-6.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.