Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Pavilon restaurace EXPO 58

Pavilon restaurace EXPO 58

Pavilon restaurace pro světovou výstavu EXPO 58 v Bruselu, jenž se stal symbolem vyspělosti poválečné československé architektury a po své instalaci v Letenských sadech jednou z nejviditelnějších pražských staveb.


Bývalá restaurace Expo 58, severozápadní průčelí – Autor: JiriMatejicek, licence CC BY SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Praha_Letna_Expo_58_e3.jpg
Podrobné informace

oficiální otevření 17. 4. 1958 (Brusel, Belgie)

 

Restaurace EXPO 58 získala spolu s hlavním výstavním pavilonem Zlatou hvězdu, nejvyšší ocenění mezinárodní výstavy v Bruselu. Autory návrhu jsou František Cubr, Josef Hrubý a Zdeněk Pokorný. Architekti navázali na meziválečnou funkcionalistickou architekturu i dobové modernistické proudy světové architektury a pojali stavbu jako ledvinovitě tvarovaný pavilon organicky začleněný do parkového okolí. Stavba si ocenění vysloužila díky použití nových technologií, možnosti demontáže a výjimečnému interiéru. V jejím základu se nachází ocelová konstrukce, byl využit rovněž hliník. Díky velkým proskleným plochám a sloupoví působí stavba lehce až vzdušně. Disponuje také prostornou terasou. Součástí interiéru bylo šnekové schodiště.

Pavilon restaurace je dnes jediné, co z úspěšné československé expozice na bruselské výstavě zbylo. Po skončení výstavy byly československý pavilon a stojan Kaplanovy turbíny vráceny do Prahy a znovu postaveny na výstavišti v pražských Holešovicích. Roku 1991 byl však pavilon poničen požárem a nakonec zbourán. Budova restaurace byla umístěna v Letenských sadech, kde bez významnějších oprav fungovala až do roku 1990. Chátrající stavba byla nakonec vydražena a rekonstruována soukromým majitelem (1997–2001). Úpravy zcela změnily interiér budovy a dnes jsou v jejích prostorách umístěny kanceláře.

Použité zdroje
SEDLÁŘ, Jaroslav: Český umírněný modernismus na mezinárodní výstavě EXPO 58 v Bruselu. Universitas-revue Masarykovy univerzity, 3/2016
ŠVÁCHA, Rostislav et al. Dějiny umění v českých zemích 800-2000. Vydání první. V Řevnicích: Arbor vitae societas, 2017. 991 stran. ISBN 978-80-88283-02-7.
https://www.archiweb.cz/b/expo-58-restaurace-praha
https://www.pamatkovykatalog.cz/park-letenske-sady-z-toho-jen-sousosi-diany-socha-divky-vinicni-sklepy-restaurace-praha-hanavsky-pavilon-hudebni-besidka-letensky-zamecek-13764725

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.