Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Otava

Otava

Řeka v západních a jižních Čechách, jeden z největších přítoků Vltavy. Historicky byla známá především rýžováním zlata a lovem perlorodek, díky čemuž získala přídomky zlatonosná a perlorodá. Dnes je vyhledávána vodáky a rybáři.


Řeka Otava u města Písek. ČTK/Pancer Václav.
Podrobné informace

Otava je řeka nacházející se v oblasti západních a jižních Čech. Vzniká soutokem řek Křemelné a Vydry v pohoří Šumavy a teče přes města Rejštejn, Sušice, Horažďovice, Strakonice a Písek; u dobře zachovaného hradu Zvíkov, stojícího nad vodní nádrží Orlík, se vlévá do Vltavy. Celkový tok Otavy je dlouhý 112 kilometrů. Otava je přemostěna několika mosty, z nichž nejzajímavější je Kamenný most v Písku. Ten vznikl v 13. století a po zániku Juditina mostu přes Vltavu v Praze se jedná o nejstarší zachovaný kamenný most v České republice. Tento gotický most patří k vyhledávaným historickým památkám.

Historicky byla Otava využívaná hlavně jako zlatonosná řeka. Drahý kov se na jejích březích získával rýžováním. První záznamy o této činnosti pocházejí z 8. a 10. století. Dnes se zde zlato průmyslově netěží. Její tok se také používal ke splavování dřeva a tehdejší populace perlorodky říční (Margaritifera margaritifera) byla využívána k získávání sladkovodních perel, především od 18. století. Poslední výlov perlorodek říčních na řece Otava proběhl v roce 1944. Dnes je Otava jedním z mála míst v České republice, kde se perlorodky nacházejí. Zdejší populace je kriticky ohrožena a nečítá víc než několik jedinců, přinejlepším ne víc než několik desítek. Přirozené rozmnožování zde neprobíhá pro špatnou kvalitu vody. 

Díky pestrému charakteru povodí a několika těžce splavným úsekům je Otava oblíbená vodáky. Splavnost určitých částí Otavy je omezena z důvodu jejich protékání chráněnými oblastmi a také výskytem 35 jezů různé splavnosti. Otava je též bohatá na různé druhy ryb, hlavně na pstruhy obecné (Salmo trutta) a lipany podhorní (Thymallus thymallus), které lákají rybáře a které zde byly dlouhodobě vysazovány z líhní. Původní líheň pro ryby vysazované v Otavě byla v obci Sušice, dnes se nachází v Borových Ladech. Otava byla také jedním z třecích míst původní labské populace lososa obecného (Salmo salar), dnes už vyhynulé.   

Použité zdroje
DOPITOVÁ, Aneta. Historie rybářství a ichtyofauna řeky Otavy. Praha, 2010. Bakalářská práce. Univerzita Karlova v Praze. Pedagogická fakulta.
PAVLIČKO, Alois. Historie. In: perlorodkaricni.cz [online]. 2013 [cit. 4. 9. 2020]. Dostupné z: http://www.perlorodkaricni.cz/lide/historie.html
ŘEZNÍČKOVÁ, Zdenka. Rýžování zlata. In: mestosusice.cz [online]. [cit. 4. 9. 2020]. Dostupné z: https://www.mestosusice.cz/susice/fr.asp?tab=icsusice&id=43
ŠVORC, Luděk, ŠVORCOVÁ, Vladimíra. České řeky a říčky. Příbram: Knihovna Jana Drdy, 2006. 268 stran. ISBN 80-86937-11-9.
Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Odra [online]. c2020 [cit. 7. 9. 2020]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Odra

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.