Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Oldřich Tyl

Oldřich Tyl

Významný funkcionalistický architekt, urbanista, průkopník a teoretik moderní architektury, patřil mezi nejdůležitější představitele české meziválečné avantgardy.


Jedno z nejznámějších děl Oldřicha Tyla. Veletržní palác – Autor: Packa, licence CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Praha_Veletr%C5%BEn%C3%AD_pal%C3%A1c_jih.jpg
Podrobné informace

*3. 1. 1884 (podle jiných zdrojů 12. 4. 1884) Ejpovice – 4. 4. 1939 Praha

 

Oldřich Tyl vystudoval architekturu na pražské technice (dnes ČVUT) u významného architekta Josefa Schulze. Po studiích pracoval ve stavební firmě Matěje Blechy a za první světové války působil jako inženýr poblíž italské fronty. Spolu s Milošem Terebou a Josefem Mikynou se stal zakladatelem stavební společnosti Tekta a stál u zrodu Klubu architektů, kde zastával pozici předsedy. Zasloužil se o vznik odborného časopisu Stavba. Tyl byl také členem a předsedou Klubu za novou Prahu a věnoval se urbanistickému vzhledu hlavního města. Architektovou zásluhou bylo rovněž pořádání cyklu přednášek, kterých se účastnili přední funkcionalističtí architekti a rovněž představitelé německé školy Bauhaus, například Le Corbusier, Walter Gropius, Adolf Loos a mnoho dalších.

Tylovy rané projekty byly ovlivněny kubismem a purismem – patří sem např. družstevní domy v Nezamyslově ulici v Praze a dívčí penzion YWCA na Žižkově (pro českou pobočku Young Women´s Christian Association). Proslavily ho však pozdější funkcionalistické návrhy. Jednou z nejpozoruhodnějších realizovaných staveb vytvořených pro Prahu je například budova Veletržního paláce, kterou projektoval spolu s architektem Josefem Fuchsem. Je to jedna z prvních rozsáhlých funkcionalistických budov v Evropě. Architektonicky velmi zajímavá je pasáž Černá růže v Praze Na Příkopě. K významným realizacím patří také celá řada projektů nových nemocničních budov, například fakultní nemocnice na Novém Městě, nemocnice v Kladně, Rakovníku, Roudnici nad Labem, Nové Pace. Tylova tvorba byla velkým přínosem ve vývoji české moderní architektury po stránce prostorového konceptu i stavebních konstrukcí, které z technického hlediska dokonale ovládal.

Použité zdroje
HOROVÁ, Anděla, ed. Nová encyklopedie českého výtvarného umění. Vyd. 1. Praha: Academia, 1995- . sv. ISBN 80-200-0536-6.
SEDLÁKOVÁ, Radomíra. 20. století české architektury. 1. vyd. Praha: Titanic, 2006. 235 s. ISBN 80-86652-24-6.
ŠVÁCHA, Rostislav et al. Dějiny umění v českých zemích 800-2000. Vydání první. V Řevnicích: Arbor vitae societas, 2017. 991 stran. ISBN 978-80-88283-02-7.
https://prazsky.denik.cz/zpravy_region/oldrich-tyl-architekt-veletrzniho-palace-20170914.html
https://www.archiweb.cz/oldrich-tyl

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.