Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Obchod na korze

Obchod na korze

Průlomové dílo československé kinematografie, předznamenalo novou vlnu. První československý snímek oceněný Oscarem (1966).


Pamětní deska natáčení filmu v Sabinově (Slovensko). Autor: Jozef Kotulič, CC BY-SA.3.0, https://cs.wikipedia.org/wiki/Obchod_na_korze#/media/Soubor:Slovakia_Sabinov_3.JPG
Podrobné informace

1965

Obchod na korze vznikl jako sedmý, předposlední film proslulé česko-slovenské režisérské dvojice Elmar Klos – Ján Kadár a dodnes patří k tomu nejlepšímu nejen v československé, ale i světové kinematografii. Byl natočen podle povídky slovenského spisovatele Ladislava Grossmana Past, která realisticky zpracovává téma utrpení a pronásledování slovenských Židů, jehož se dopouštěli jejich slovenští spoluobčané. Jako první tak otevřel problematiku aktivní účasti klerofašistického Slovenského štátu na holocaustu za druhé světové války a jeho úzkého napojení na nacistické Německo.

Děj tohoto groteskního snímku se odehrává na slovenském maloměstě za druhé světové války (natáčel se ve slovenském městečku Sabinov). Hlavními postavami jsou bezvýznamný truhlář Tono Brtko, který dostal příležitost arizovat židovský krámek na hlavní ulici u náměstí, a hluchá židovská stařenka paní Lautmanová. Snímek vykresluje Brtkovo dilema, zda stařenku vydá k transportu do koncentračního tábora, a mistrně zachycuje jeho vnitřní boj mezi vlastní zbabělostí, hrabivostí, soucitem a studem. Představitel hlavní mužské role Jozef Kroner si tímto počinem vydobyl světovou slávu: z prestižního festivalu v Cannes si jako jediný československý herec přivezl zvláštní cenu za herecký výkon. Také polská herečka Ida Kamińska byla za roli Židovky Lautmanové nominována na Oscara v kategorii Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli za rok 1966.

Obchod na korze byl v roce 1966 oceněn zlatou soškou Oscar za nejlepší cizojazyčný film a posléze získal ještě několik dalších prestižních ocenění. Po srpnu 1968 však Ján Kadár emigroval do USA a následně byl snímek uzavřen na 20 let do trezoru. Elmar Klos dostal zákaz další filmové tvorby a byl propuštěn z barrandovského filmového studia i z Filmové a televizní akademie múzických umění v Praze (FAMU). Soška Oscara byla koncem šedesátých let ukradena z Kadárova domu a dodnes nebyla nalezena.

 

Videa (2 videí)
ukázka z filmu Obchod na korze (1965)

ukázka z filmu Obchod na korze (1965)

Použité zdroje
BÁRTA, Milan: Cenzura československého filmu a televize v letech 1953–1968. In: Securitas imperii: sborník k problematice bezpečnostních služeb. Praha: Themis, 2003. ISSN 1804-1612, ISBN 80-86621-01-4.
HAMES, Peter. Československá nová vlna. Vyd. 1. Praha: Levné knihy, 2008. 344 s., [36] s. obr. příl. ISBN 978-80-7309-580-2.
LUKEŠ, Jan, ed. Černobílý snář Elmara Klose. Vyd. 1. Praha: Národní filmový archiv, 2011. 339 s. Knihovna Iluminace; 27. ISBN 978-80-7004-145-1.
URBANOVÁ, Eva et al. Český hraný film = Czech feature film. Praha: Národní filmový archiv, 2004, sv. 4. ISBN 80-7004-082-3.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.