Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Občanská plovárna

Občanská plovárna

Nejstarší poříční lázně v Praze. Od svých počátků v 19. století se dochovaly až do dnešních dnů. Budova plovárny z roku 1840 je ojedinělým příkladem tehdejší sportovní architektury.


Občanská plovárna – Autor: ŠJů, licence CC BY SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ob%C4%8Dansk%C3%A1_plov%C3%A1rna,_od_ulice_Na_rejdi%C5%A1ti.jpg
Podrobné informace

otevření 7. 7. 1840

 

Občanská plovárna, někdy také Plovárna pod Letnou, se nachází v Praze mezi Strakovou akademií na Malé Straně a Čechovým mostem. Dnes již neslouží svému původnímu účelu, jedná se pouze o chráněnou budovu s bohatou historií. Zpočátku se na tomto místě nacházela zahrada jezuitské koleje sv. Klementa. Plovárna byla založena v roce 1811 vojáky, a to nejspíše jako jedna z nejstarších v habsburské monarchii a byla určena pro všechny občany. Kvůli častým sporům mezi vojáky a civilními obyvateli si civilisté v sousedství postavili novou plovárnu, které dali název Občanská. Té původní se začalo říkat Vojenská.

Občanská plovárna zahájila provoz v létě 1840. Ve stejném roce byla otevřena i její budova navržená architektem Josefem Krannerem v historizujícím klasicistním stylu. Tvořila zázemí plovárny, která byla umístěna na vorech na řece. Roku 1876 byl areál rozšířen a částečně přestavěn, vznikly zde šatny a restaurace. Od roku 1906 byla plovárna odkoupena hlavním městem a později pronajímána pražským plaveckým klubům. Svému původnímu účelu sloužila do 50. let 20. století. V roce 1999 se objevila v prvních dílech televizního pořadu Na plovárně s Markem Erbenem. Po velké povodni v roce 2002 byla budova plovárny rekonstruována. V současnosti v ní sídlí kasino a luxusní restaurace.

Použité zdroje
VLČEK, Pavel a kol. Umělecké památky Prahy. Velká Praha. Vydání první. Praha: Academia, 2012-2017. 3 svazky. ISBN 978-80-200-2107-6.
Koupaliště Občanská plovárna. In: Národní památkový ústav. Památkový katalog [online]. [cit. 4. 2. 2020]. Dostupné z: https://pamatkovykatalog.cz/koupaliste-obcanska-plovarna-14149989.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.