Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Nuselský most

Nuselský most

Most nad Nuselským údolím v Praze. Kromě automobilové dopravy jezdí v jeho útrobách rovněž pražské metro. 


Autor: Jklamo / CC BY-SA, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:NuselskyMost.jpg
Podrobné informace

Nuselský most nesl původně označení „most Klementa Gottwalda“, dnes je místními obyvateli hovorově nazýván „Nuselák“. Spojuje Nové Město (Praha 2) s Pankráckou plání (Praha 4) a přemosťuje Nuselské údolí. Byl vybudován na začátku 70. let 20. století, přestože plány na přemostění údolí potoka Botiče v Nuslích vznikaly již na počátku minulého století. V rámci veřejných soutěží vypsaných v průběhu několika desetiletí se objevila řada různých variant od obloukové ze železobetonu po ocelovou s přímou osou. V 60. a 70. letech 20. století byla nakonec realizována železobetonová konstrukce se čtyřmi pilíři.

Stavba mostu začala v roce 1967 a již o šest let později zde byl po provedení zátěžové zkoušky, kdy po mostě přejelo 66 tanků, slavnostně zahájen provoz. Celková délka mostu je 485 m a výška v průměru 42,5 metru. Kvalitní a unikátní technické řešení přineslo tomuto mostu v roce 2000 cenu Stavba století v kategorii Dopravní stavby. Jeho výjimečnost spočívá především v jeho multifunkčnosti – je určen pro automobilový provoz, metro, pěší i cyklisty. Pod šestiproudou dálnicí, v lichoběžníkovém tubusu uvnitř mostu vede linka C pražského metra, konkrétně úsek mezi stanicemi I. P. Pavlova a Vyšehrad. Nuselský most je součástí silně vytížené pražské Severojižní magistrály, kudy denně projede na 160 000 aut a stovky tisíc lidí se přepraví metrem.

Pro místní obyvatele má most i svou temnou stránku, kvůli které získal dokonce přezdívku „most sebevrahů“. Skokem do čtyřicetimetrové hloubky tu svůj život ukončilo dobrovolně více než 300 nešťastníků. V roce 2007 proto došlo k vybudování důkladného zabezpečení mostu téměř třímetrovou nástavbou zábradlí.

Použité zdroje
ŠÍROVÁ-MOTYČKOVÁ, Kamila a ŠÍR, Jiří. Technické památky České republiky: mosty, železnice, přehrady, elektrárny, mlýny, opevnění, sklárny, doly a další. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2012. 206 s. Naše země. ISBN 978-80-7346-141-6.
FISCHER, Jan; FISCHER, Ondřej. Pražské mosty. 1. vyd. Praha: Academia, 1985.
FOJTÍK, Pavel. 30 let pražského metra. 2. rozšířené vyd. Praha: Dopravní podnik hl. m. Prahy, 2004. 136 s. ISBN 80-239-2704-3.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.