Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Novomlýnská vodárenská věž

Novomlýnská vodárenská věž

Vodárenská věž v barokním stylu, mnohokrát byla stižena požárem. Nachází se zhruba 100 m od břehu Vltavy nedaleko Štefánikova mostu.


Autor: Matěj Baťha / CC BY-SA, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Praha,_Nove_Mesto_-_Novomlynska_vodarenska_vez.jpg
Podrobné informace

Novomlýnská vodárenská věž (označovaná též jako Petrská nebo Novoměstská) byla v pramenech poprvé zmíněna již v 15. století. Tehdy šlo o dřevěnou věž na břehu Vltavy v petrské čtvrti, pomocí níž byla centrální část Prahy zásobována vodou. Dřevěné věže tohoto druhu byly často ohrožovány požáry a Novomlýnská věž nebyla výjimkou. Na počátku 17. století zde vyrostla renesanční stavba, kterou však roku 1655 poškodily povodně. Již v letech 1658–1660 byla věž vystavěna znovu, tentokrát v barokním stylu, a v této podobě stojí dodnes.

Původní vodárenská věž byla vybudována přímo na břehu řeky Vltavy, avšak po pozdější regulaci řeky a stavbě náplavek se v současnosti nachází zhruba 100 metrů od břehu. Šestipodlažní barokní objekt zásoboval dolní část Nového města pražského vodou až do roku 1877.

Věž je smutným svědkem historie. Nacházejí se v ní stopy po pruském obléhání města v 18. století, nese zásahy bojů druhé světové války a k nalezení jsou v ní pozůstatky četných požárů, které ji postihly. V roce 2015 byla rekonstruována a dnes zde mohou zájemci navštívit expozici o pražských požárech a historii pražských hasičů.

Použité zdroje
ŠÍROVÁ-MOTYČKOVÁ, Kamila a ŠÍR, Jiří. Technické památky České republiky: mosty, železnice, přehrady, elektrárny, mlýny, opevnění, sklárny, doly a další. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2012. 206 s. Naše země. ISBN 978-80-7346-141-6.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.