Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Naše země nevzkvétá

Naše země nevzkvétá

Začátek prvního novoročního projevu prezidenta Václava Havla, který reagoval na tradičně nepravdivá pozitivní tvrzení svých předchůdců z komunistické strany.


Václav Havel. Autor: ČTK/Vlček Karel
Podrobné informace

Novoroční projev prvního nekomunistického prezidenta Československé republiky Václava Havla byl důležitou součástí politické transformace země. Zvolení disidenta a bývalého politického vězně prezidentem na konci roku 1989 znamenalo pro mnoho obyvatel důkaz o reálnosti politické změny. Novoroční řeč představovala jeden z prvních veřejných projevů Václava Havla v pozici prezidenta republiky.

Důležitou součástí projevu bylo jasné vyjádření změny kurzu veřejné politiky směrem k pravdivému hodnocení společenských a hospodářských poměrů, což Václav Havel vyjádřil hned v úvodu, když se jasně vymezil proti nepravdivě pozitivním zprávám svých politických předchůdců, kteří lživě informovali o hospodářských úspěších i pozitivní náladě československé společnosti a slibovali jí dobrou budoucnost pod vládou komunistické strany. Václav Havel oproti tomu vyjádřil touhu hodnotit situaci pravdivě, a to i v případě, že není zcela pozitivní:  „Předpokládám, že jste mne nenavrhli do tohoto úřadu proto, abych vám i já lhal. Naše země nevzkvétá. Velký tvůrčí a duchovní potenciál našich národů není smysluplně využit.“ V následující části projevu Havel popsal nedostatečný ekonomický a hospodářský rozvoj země, stejně jako její mravní úpadek daný systémově vynucovanou lží a absencí vzájemné solidarity a skutečných ideálů hodných následování. Dále v projevu varoval před zdůvodňováním zmíněné frustrace pouze činností politických elit a apeloval na změnu, která nemůže vzejít pouze z proměny oficiální politiky, ale je potřeba aktivity každého občana.

Použité zdroje
KLIMEŠ, David. Naše země nevzkvétá. A snadno by přitom mohla. In: Názory a argumenty,[rozhlasový pořad] ČRo-Plus , 27. 12. 2019, [cit. 25. 5. 2020]. Dostupné z: https://plus.rozhlas.cz/david-klimes-zeme-nevzkveta-a-snadno-pritom-mohla-8128252.

"Naše země nevzkvétá", prohlásil před 25 lety Havel. In: ct24.ceskatelevize.cz [online], 1. 1. 2015, [cit. 25.5. 2020]. Dostupné z: https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/1494333-nase-zeme-nevzkveta-prohlasil-pred-25-lety-havel.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.