Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Mozart a Praha

Mozart a Praha

Slavný rakouský hudební skladatel pobýval v Praze několikrát. Zatímco při prvních návštěvách zažíval okamžiky triumfu, poslední Mozartova návštěva v roce 1791 byla trpkým rozčarováním.

 

 


https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bertramka_vila.jpg#/media/Soubor:Bertramka_vila.jpg
Podrobné informace

Wolfgang Amadeus Mozart (celým jménem Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart, *27. 1. 1756 Salzburg, Rakousko – 5. 12. 1791 Vídeň, Rakousko), poprvé navštívil území dnešní území České republiky již v dětství. Mezi říjnem 1767 a lednem roku 1768 pobýval se svým otcem kapelníkem Leopoldem Mozartem a sestrou Marií Annou, zvanou Nannerl, v Olomouci a Brně. Narychlo utekli z Vídně před epidemií neštovic a na Moravě se, cestou na svatbu arcivévodkyně Marie Josefy, zotavovali. Malý génius během uzdravování stihl zkomponovat Symfonii č. 6 F dur Olomouckou a rodina zde navázala i četná přátelství mezi šlechtou.

V lednu 1787 Mozart osobně dirigoval v pražském Nosticově divadle (nyní Stavovské) svou operu Figarova svatba. Ve Vídni neměla úspěch, ale Pražané byli nadšení a árie z Figara si den poté už zpívalo celé město. Tehdy Mozart vyřkl ono známé „moji Pražané mi rozumějí“. V Nosticově divadle byla poprvé provedena i jeho Symfonie č. 38 D dur, od té doby zvaná Pražská a Mozart vystoupil i jako klavírista na dvou recitálech. Jeho tehdejší klavír je dnes v Muzeu české hudby na Malé Straně.

Když koncem února odjížděl, měl objednávku na operu, která by zahájila novou sezónu Nosticova divadla. Bylo to slavné dílo, „opera všech oper“ Don Giovanni. Před pražskou premiérou během zkoušek, které Mozart osobně řídil, kompozici ještě upravoval, škrtal a dokomponovával, a do Prahy dokonce povolal i autora libreta Lorenza da Ponte. Premiéra byla 29. 10. roku 1787. Opera měla mimořádný úspěch a byla mnohokrát reprízována. Během tohoto pobytu Mozart hostoval u manželů Duškových ve vile Bertramka, kde složil a Josefíně Duškové věnoval několik árií, z nich nejznámější je Bella mia fiamma.

V roce 1789 skladatel cestoval do Berlína s knížetem Karlem Aloisem Lichnovským z Voštic a navštívil opět Prahu. A naposledy byl v Praze na konci léta 1791, kdy si u něj čeští stavové objednali slavnostní operu pro korunovaci císaře Leopolda II. českým králem. V té době Mozart komponoval Kouzelnou flétnu, začínal psát své slavné Requiem a přijel do Prahy již nemocen a vyčerpán. Premiéra opery La clemenza di Tito, která byla opět v Nosticově divadle, doslova zapadla mezi množstvím slavnostních akcí v době korunovace a neměla úspěch, na jaký byl Mozart zvyklý.

Wolfgang Amadeus Mozart zemřel ve věku 35 let. Jeho tělo bylo pochováno do společného neoznačeného hrobu a Praha jako jediné velké město důstojně uctila památku hudebního génia. Dne 14. 12. roku 1791 uspořádala na jeho počest velkou tryznu v chrámu sv. Mikuláše na Malé Straně.

 

Použité zdroje
VOLEK, Tomislav. Mozart a Praha. Supraphon Praha, 1973. 57 s.

HILMERA, Jiří; PTÁČKOVÁ, Věra; VOLEK, Tomislav. Mozartovy opery pro Prahu. Divadelní ústav Praha, 1991.195 s. ISBN: 80-7008-019-1

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.