Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Miroslav Sekera

Miroslav Sekera

Klavírista, ve třech letech se začal učit souběžně hře na klavír i housle, v sedmi si zahrál postavu malého Mozarta v oscarovém filmu Miloše Formana Amadeus. Vyniká ve své generaci všestranným přístupem ke koncertnímu vystupování a každodenní hudební praxi.

 


https://www.sekeramiroslav.cz/index.php/cs/media1/foto
Podrobné informace

* 6. 10. 1975 Praha

Miroslav Sekera již v útlém dětství začal hrát na klavír a housle, ale až před přijímacími zkouškami na Pražskou konzervatoř se definitivně rozhodl pouze pro klavír. Jeho neobvyklé nadání rozeznala legendární klavírní pedagožka Zdena Janžurová, u které se učil do svých 12 let. Pražskou konzervatoř vystudoval ve třídě prof. Evy Boguniové, souběžně se vzdělával i u prof. Martina Ballýho. Formální hudební vzdělání ukončil v roce 1999 na Hudební fakultě Akademie múzických umění v Praze (HAMU) u docenta Miroslava Langera.

Klavírista je vítězem soutěže Fryderyka Chopina v Mariánských Lázních, nositelem 1. ceny v soutěži HAMU a 1. ceny mezinárodní soutěže Johannese Brahmse v rakouském Portschachu, má cenu i v mezinárodní soutěži v Gaillardu ve Francii. Jako sólový i komorní hráč navštívil prestižní pódia, zejména ve Vídni (Wien Konzerthaus, Musikverein), ve Washingtonu (The Kennedy Center) a mnoha dalších městech po celém světě.

Sekera vystupuje jako komorní partner s houslistou Josefem Špačkem, mezzosopranistkou Dagmar Peckovou a hornistou Radkem Baborákem. Byl hostujícím sólistou symfonického orchestru FOK, spolupracuje pravidelně i s Českým rozhlasem. Pražskému publiku se představil především jako vynikající interpret Chopinovy a Lisztovy klavírní hudby.

Pro svůj věhlas špičkového komorního hráče a zejména schopnost interpretovat obtížné moderní partitury si ho vyžádal soudobý americký skladatel Joseph Summer z Bostonu, aby v produkci Albany Records a Navona Records nastudoval a nahrál premiérové desky jeho skladeb. Působí pedagogicky na pražské HAMU.

Použité zdroje
www.sekeramiroslav.cz

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.