Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Miroslav Langer

Miroslav Langer

Klavírista a pedagog na Hudební a taneční fakultě pražské Akademie múzických umění. Pro českou klavírní školu získal prestižní ocenění na světových klavírních soutěžích.


Soukr. archiv umělce: Rudolfinum Praha, cca 1980
Podrobné informace

*5. 5. 1945 Prostějov – 28. 10. 2011 Praha

Miroslav Langer už v dětství projevoval výjimečnou muzikalitu. Svá hudební studia začal na škole v rodném Prostějově, následně vystudoval Státní konzervatoř v Brně v letech 1960–1966 u Inessy Janíčkové-Ratnerové a Františka Schäfera. Pak v letech 1966–1972 studoval klavír na pražské Akademii múzických umění (AMU), kterou absolvoval ve třídě prof. Josefa Páleníčka a na katedře klávesových nástrojů získal v roce 1985 docenturu. Stejně jako prof. Páleníček byl velikým propagátorem děl Janáčka a Martinů, též celý život silně vnímal i francouzskou kulturu a hudbu. Hrál s velkým gustem skladby francouzských impresionistů Clauda Debussyho a Maurice Ravela. V letech 1976–1978 byl Miroslav Langer stipendistou francouzské vlády na pařížské konzervatoři – Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris, kde studoval u světoznámého Vlada Perlemutera a u Susanne Roche. Po návratu do vlasti se věnoval především koncertní a pedagogické činnosti. Mezi jeho nejznámější žáky patří Miroslav Sekera (hrál roli malého Mozarta ve filmu Miloše Formana Amadeus), známý pedagog Martin Ballý, Jan Bartoš, belgická klavíristka Els Swinnen aj.

V letech 1985–1987 vedl Langer mistrovské kurzy v Jyväskyle ve Finsku, kde pak další tři roky působil jako pedagog na tamější konzervatoři.

Miroslav Langer získal pro českou klavírní školu prestižní ocenění na světových klavírních soutěžích: Fryderyka Chopina ve Varšavě v roce 1965, Viana da Motta v Lisabonu v roce 1968 a v Bratislavě v roce 1972. Natáčel pro Českou televizi a pro Český rozhlas, zasedal v porotách klavírních soutěží Pražské jaro a Concertino Praga.

 

 

 

Použité zdroje
https://operaplus.cz/pocta-miroslavu-langerovi-dva-mistrovske-pristupy-k-tvorbe-tonu/
https://operaplus.cz/jan-bartos-a-miroslav-sekera-zahraji-k-pocte-klaviristy-a-pedagoga-miroslava-langera/
INFO: PhDr. Dany Langerové

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.