Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Mezipatra

Mezipatra

Mezinárodní filmový festival zaměřený na filmy s LGBTQIA+ tematikou. Koná se nepřetržitě od roku 2000 každý podzim v Praze a v Brně.


Podrobné informace

Český mezinárodní filmový festival zaměřený na snímky s LGBTQIA+ tematikou. Koná se každý rok od svého zahájení v roce 2000 na podzim, první týden v Praze a pak druhý v Brně. Formou ozvěn mají ojedinělá promítání místo i v ostatních městech České republiky a také na Slovensku. V rámci festivalu probíhají také workshopy, debaty či přednášky, program obohacují divadelní představení. Filmy a ostatní umělecká vyjádření prezentované na Mezipatrech spojuje tematika reflektující tvorbu autorů spojených s queer kulturou. Organizátoři festivalu se zaměřují na filmy z celého světa, rozdělené pak do několika sekcí. V rámci festivalu odborná porota uděluje dvě ceny za nejlepší celovečerní a krátký film. Třetí cena patří publiku, jež rozhoduje na základě hlasování.

Cílem Mezipater je nejenom přibližování queerového kina českým divákům a také možnost objevování různých identit, především ale vytvoření prostoru pro svobodnou diskuzi a výměnu myšlenek. Na tuto ideu odkazuje sám název, což je prostor, který se nachází někde uprostřed, nikomu nepatří a nikdo by zde neměl stanovit žádná pravidla.

První festival se konal v Brně v roku 2000 jako doprovodný program soutěže o nejsympatičtějšího gaye roku Gay Man 2000. V rámci festivalu s tehdejším názvem Duha nad Brnem bylo promítáno celkem 8 filmů a konalo se 6 doprovodných akcí (divadlo a výstavy), celá událost shromáždila kolem 800 diváků. Následující ročník sebral o 1000 lidí větší publikum, zvýšil se i počet promítaných snímků, a to na 26. Časem se promítalo více filmů a festival se těšil ještě většímu zájmu diváků. Doplňující název slovo “queer” je v názvu od roku 2009. Festival pořádá i cyklus projekcí filmů z předchozích ročníků s názvem Mezipatra Approved. Má také svůj podíl na doprovodném cyklu Prague Pride, kde uvádí program Identita ve městě s letním kinem a diskusemi.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.