Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Marie Poledňáková

Marie Poledňáková

Jedna z nejúspěšnějších a nejoblíbenějších českých filmových scenáristek a režisérek, mediální podnikatelka. Autorka populárních rodinných komedií ze 70.–80. let 20. století.


Autor: ČTK/Šimánek Vít
Podrobné informace

*7. 9. 1941 Strakonice

Marii Poledňákové nebylo po ukončení střední školy umožněno nastoupit z tzv. kádrových důvodů na vysokou školu – část její rodiny totiž emigrovala z Československa. Až později vystudovala dramaturgii díky večerním kurzům na Divadelní fakultě Akademie múzických umění (DAMU). V roce 1961 jí Jaroslav Dietl nabídl místo asistentky režie v Československé televizi, kde se později vypracovala na režisérku a dramaturgyni. Tam také vznikaly její největší divácké hity. Její první slavná televizní komedie Jak vytrhnout velrybě stoličku (1978) vypráví o malém chlapci, který se rozhodl, že si najde nového tátu. Na ni navazuje volné pokračování Jak dostat tatínka do polepšovny (1979). Oba tyto filmy byly prodány do nejméně 33 zemí světa. Další z trojice u diváků i kritiky nejoblíbenějších titulů, rodinnou komedii S tebou mě baví svět (1982), která suverénně zvítězila v divácké soutěži o nejlepší veselohru století a v roce 2000 za ni autorka získala i dětskou cenu Zlaté jablko, natočila již pro promítání v kinech. Poledňáková se svými rodinnými komediemi, v nichž jsou zastoupeny tři generace, proslavila nejen u českého publika a na domácích festivalech, ale i v zahraničí. Inspiraci a náměty často nacházela ve vlastních zážitcích a rodinných zkušenostech. K jejím největším úspěchům u filmu bezesporu patří angažování dětského herce Tomáše Holého.

Kromě filmové tvorby se Poledňáková věnuje také psaní. Knižně vyšly některé její filmové tituly (např. S tebou mě baví svět, Líbáš jako bůh, Líbáš jako ďábel). Autorku však zaujal i detektivní žánr (Ten, kdo tě miloval /2016/). Po revoluci v roce 1989 začala podnikat v médiích. Podařilo se jí získat první licenci pro soukromé televizní vysílání a stala se spoluzakladatelkou akciové společnosti FTV Premiéra (dnešní TV Prima). Roku 1994 svůj podíl prodala a poté se zaměřila na knižní trh v nakladatelství a vydavatelství Premiéra Studio.

Videa (2 videí)
Ukázka z filmu "Jak vytrhnout velrybě stoličku" (1978)

Ukázka ze snímku "S tebou mě baví svět" (1982)

Použité zdroje
POLEDŇÁKOVÁ, Marie. S kým mě bavil svět. Vyd. 1. Praha: Ikar, 2013. 365 s., [64] s. obr. příl. ISBN 978-80-249-2306-2.
PTÁČEK, Luboš, ed. et al. Panorama českého filmu. Vyd. 1. Olomouc: Rubico, 2000. 514 s. ISBN 80-85839-54-7.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.