Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Magdalena Kožená

Magdalena Kožená

Mezzosopranistka a „první dáma barokní opery“. Patří mezi nejproslulejší pěvkyně současnosti. Neúnavná propagátorka české hudby a kultury. Od roku 2003 rytířka Řádu umění a literatury Francouzské republiky.


https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=67928115
Podrobné informace

*26. 5. 1973 Brno

Magdalena Kožená studovala klavír a zpěv na Státní konzervatoři v rodném Brně, poté absolvovala zpěv u prof. Evy Blahové na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě. Je absolutní vítězkou v 6. mezinárodní soutěži W. A. Mozarta v Salcburku v roce 1995, odkud započala i její světová kariéra.

První deska pěvkyně u Deutsche Grammophon je s českým repertoárem (písně Dvořáka, Janáčka, Martinů). Za své nahrávky získala prakticky všechna významnější ocenění včetně prestižní Gramophone Awards pro Umělce roku (2004). Nahrávka opery Julietta Bohuslava Martinů v titulní roli s Magdalenou Koženou, za doprovodu České filharmonie s dirigentem Sirem Charlesem Mackerrasem, zvítězila v roce 2009 na Gramophone Awards v kategorii Recital. Její sólové CD Monteverdi bylo nominováno na nejlepší Klasické vokální sólové album cen Grammy 2016.

Magdalena Kožená je pravidelným hostem předních světových operních i koncertních pódií v Londýně, Paříži, Bruselu, Berlíně, Amsterdamu, Vídni, Hamburgu, Barceloně, Lisabonu, Praze, Kodani, Tokiu, San Francisku či newyorských Alice Tully Hall a Carnegie Hall. Koncertovala také v Mnichově, Salcburku, Lucernu, na festivalech v Baden-Badenu, Schwarzenberg Schubertiade, v Aldeburghu, Edinburku aj.

Interpretaci staré hudby se Kožená věnuje za doprovodu souborů dobových nástrojů: English Baroque Soloists, Gabrieli Consort and Players, Il Giardino Armonico, Les Musiciens du Louvre, Venice Baroque Orchestra aj.

Je rovněž vyhledávanou operní sólistkou, které aplaudují v předních operních domech celého světa, newyorskou MET či londýnskou Covent Garden nevyjímaje.

Pěvkyně převzala Cenu ministra zahraničních věcí Gratias agit za šíření dobrého jména České republiky a Zlatou medaili za zásluhy na poli umění od Mezinárodního výboru washingtonského Kennedyho centra. Je patronkou Mezinárodního hudebního festivalu Concentus Moraviae a své jméno spojila s Rokem české hudby 2014. Zaštítila celoevropský hudební projekt České sny a aktivity Nadačního fondu Magdaleny Kožené, založeného na podporu českých základních uměleckých škol.

 

Použité zdroje
www.kozena.cz

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10123379136-magdalena/

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.