Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Lukáš Vondráček

Lukáš Vondráček

Klavírista, v roce 2016 se stál historicky prvním českým vítězem na Mezinárodní soutěžě královny Alžběty v Bruselu. Jeho vítězství odborníci srovnávají se ziskem zlaté olympijské medaile.

 


https://www.google.com /imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fwww.harrisonparrott.com
Podrobné informace

*21. 10. 1986 Opava

Lukáš Vondráček, považovaný za zcela mimořádný talent, začal hrát na klavír již ve dvou letech a v roce 1995 zvítězil na soutěži Prague Junior Note. První desku mu vydala ostravská firma Stylton v jeho jedenácti letech. V roce 1995 absolvoval turné po USA a ve svých třinácti letech, díky rektorské výjimce, začal studovat hudební obor na Pedagogické fakultě Ostravské univerzity a stal se nejmladším vysokoškolským studentem.

V patnácti letech debutoval s Českou filharmonií v Rudolfinu pod vedením ruského dirigenta – klavírního virtuosa Vladimira Ashkenazyho u kterého měl pak soukromé lekce klavíru. Vondráček studoval také na vídeňské konzervatoři u Petera Barcaby a na Hudební akademii v polských Katovicích ve třídě Andrzeje Jasińského. Svá studia ukončil na bostonské New England Conservatory, nejstarší americké konzervatoři.

Koncertuje a svou kvalitu vynikajícího interpreta potvrzuje řadu let na velkých světových pódiích, např.: Carnegie Hall (New York), Concertgebouw (Amsterdam), Opera (Sydney), Suntory Hall (Tokyo), velký sál Čajkovského konzervatoře (Moskva), Wigmore Hall a Royal Festival Hall (Londýn), Philharmonie (Berlin) aj. Vystupuje s nejlepšími světovými orchestry, např. s Londýnským symfonickým orchestrem, Chicagským symfonickým orchestrem, Královskou liverpoolskou filharmonií, Českou filharmonii aj. Nahrává pro společnost Octavia Records a pro jihoafrickou společnost TwoPianists Records. Jeho nejoblíbenějšími skladateli jsou Bach, Mozart a Rachmaninov, hraje také českou hudbu, hlavně Smetanu a Janáčka, a v repertoáru má 35 koncertů pro klavír a orchestr.

Lukáš Vondráček je historicky prvním českým klavíristou, který v soutěži královny Alžběty zvítězil a zařadil se po boku slavných vítězů, jako byli Emil Gilels, Leon Fleischer a Vladimír Ashkenazy. Žije v Bostonu (USA).

Použité zdroje
www.harrisonparrott.com

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.