Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Ludmila Purkyňová

Ludmila Purkyňová

Česká kostýmní výtvarnice a pedagožka trvale působící na Slovensku, pravnučka Jana Evangelisty Purkyně.


Podrobné informace

*17. 6. 1928 Hradec Králové – 26. 7. 1990 Bratislava, Slovensko

 

Ludmila Purkyňová (též Ĺudmila Purkyňová) absolvovala v roce 1947 Státní grafickou školu v Praze a v roce 1952 ukončila studia na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové (VŠUP, UMPRUM). Po jejím absolvování přijala angažmá jako kostýmní výtvarnice ve Slovenském národním divadle v Bratislavě, které se stalo její domovskou scénou. Velmi často spolupracovala se scénografem Ladislavem Vychodilem. Četné kostýmní návrhy vytvořila pro mnohá československá i zahraniční divadla, pro pražské Národní divadlo vytvořila pět inscenací. Často spolupracovala i s divadly v Brně a Ostravě a rovněž s Československou televizí.

Ludmila Purkyňová od roku 1955 pedagogicky působila na bratislavské Vysoké škole múzických umění, v roce 1983 se stala vedoucí tamní katedry scénografie, v roce 1979 byla jmenována docentkou a později profesorkou. V letech 1977–1978 přednášela na pražské Divadelní akademii múzických umění (DAMU) i na Fachhochschule v Hamburku. K přednáškám byla zvána i na další vysoké školy ve světě a vychovala řadu úspěšných žáků, například Josefa Jelínka.

Kostýmní výtvarnice Ludmila Purkyňová, pravnučka Jana Evangelisty Purkyně, svým dílem šířila dlouhá léta dobré jméno slovenské a československé divadelní kultury ve světě.

Použité zdroje
http://archiv.narodni-divadlo.cz/umelec/3323
https://en.isabart.org/person/19694

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.