Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Lucie Bílá

Lucie Bílá

Česká zpěvačka považovaná díky živelnému hlasovému projevu za popovou divu i metalovou královnu.


Lucie BíLÁ . ČTK/Krumphanzl Michal.
Podrobné informace

* 7. 4. 1966 Otvovice

 

Lucie Bílá, vlastním jménem Hana Zaňáková, se původně vyučila dámskou krejčovou, ale již od dětství toužila po kariéře zpěvačky. Se skupinami Hélius nebo Rock-Automat začínala na vesnických tancovačkách a v polovině 80. let 20. století vystupovala s legendou české heavy metalové scény, kapelou Arakain. Dala ale přednost střednímu proudu populární hudby a kariéru odstartovala v producentské stáji Petra Hanniga. V hitparádách slavily úspěch její kýčovité disko-popové písničky Neposlušné tenisky a Mám trému, které ale nevyužily jejího živelného hlasového projevu.

Skutečného průlomu se dočkala až díky spolupráci s autorskou dvojicí Ondřej Soukup – Gabriela Osvaldová. Prvním velkým porevolučním hitem byla píseň Láska je láska (1992), jejíž sexuálně provokativní videoklip se nesměl v televizi vysílat před desátou hodinou večerní. Dalším úspěchem byly skladby Requiem a Haňa Zaňa (Jinak to nebude) z komerčně i umělecky úspěšných alb Missariel (1992) a Lucie Bílá (1994).

Její ostrý, ve výškách řezavý hlas o rozsahu tří oktáv se ideálně hodil do muzikálů. Diváky oslnila rolí Eponiny v Bídnících (1992) a jedním z největších hitů muzikálu Karla Svobody Dracula (1995) byla její píseň Jsi můj pán. Za roli Johanky v muzikálu Ondřeje Soukupa a Gabriely Osvaldové Johanka z Arku získala v roce 2000 cenu Thálie. Výrazné role ztvárnila také ve filmové alegorii Král Ubu (1996) či pohádce Princezna ze mlejna (1994), zahrála si i v další filmové pohádce Anděl Páně 2 (2016) aj. Vedle toho účinkovala v řadě televizních pořadů a estrád.

Pro její kariéru byla typická oscilace mezi hardrockovou a mainstreamovou kariérou. Ve druhé polovině 90. let zjemnila svůj pěvecký výraz a slavila úspěchy s popovou verzí Schubertovy skladby Ave Maria (1996) nebo s populárními duety se stálicí českého šoubyznysu Karlem Gottem. Bodovala i s rozchodovou hymnou eSeMeS (2003) nebo rockovými peckami Cornuto a Dotyky kapely Arakain, s níž vystupuje na festivalových akcích dodnes.

Lucie Bílá je největší pěveckou hvězdou české popové scény. Je považována za popovou divu i metalovou královnu. Její alba pravidelně obsazují přední místa českých prodejních hitparád, jen alba Vánoce Lucie Bílé se prodalo více než 120 000 kusů. Je mnohonásobnou držitelkou Českého slavíka nebo hudebních cen Anděl.

 

Videa (4 videí)
Lucie Bílá - Láska je láska

Lucie Bílá a Karel Gott - Co sudičky přály nám

Arakain a Lucie Bílá

Jsi můj pán

Použité zdroje
BÍLÁ, Lucie. Teď už to vím-: možné je všechno. Vyd. 2. [Praha]: Knihcentrum, 1999. 161 s. Hvězdy; sv. 3. ISBN 80-86054-79-9.
HERGER, Jan. Zpívá pop, bigbít, muzikál i klasiku. Lucie Bílá slaví padesátiny In. Irozhlas.cz [online]. 7. 4. 2016 [cit. 1.4.2020]. Dostupné z: https://www.irozhlas.cz/kultura_hudba/zpiva-pop-bigbit-muzikal-i-klasiku-lucie-bila-slavi-padesatiny_201604071401_vkourimsky.
TŮMA, Jaromír. Bílá, Lucie. In: Ceskyhudebnislovnik.cz [online]. 18. 2. 2009 [cit. 1. 4. 2020]. Dostupné z: https://www.ceskyhudebnislovnik.cz/slovnik/index.php?option=com_mdictionary&task=record.record_detail&id=1000419.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.