Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Logos

Logos

České ekumenické křesťanské sdružení LGBTQIA+ komunit s cílem jejich integrace do církve a do společnosti.


Podrobné informace

Logos je české ekumenické křesťanské sdružení příslušníků LGBTQIA+ komunit s hlavním cílem integrace této menšiny do církve a do společnosti. Vzniklo v první polovině 90. let 20. století.U jeho zrodu stály aktivistky psychoterapeutka Bernadetta Dagmar Křížková a herečka Elena Strupková, které v roce 1990 inzerovaly v Katolickém týdeníku výzvu všem zájemcům o poskytování pastorační péče příslušníkům LGBTQIA+ komunity. První setkání se uskutečnilo v listopadu 1990 a občanské sdružení vzniklo oficiálně v roce 1993. 

Cílem sdružení je poskytovat pomoc a pastorační, socioterapeutickou a poradenskou podporu a HIV prevenci všem věřícím nebo víru hledajícím jednotlivcům, příslušníkům LGBTQIA+ komunit a také jejich přátelům. Organizace je otevřená lidem všech vyznání, kultur, genderových totožností či sexuálních orientací. V rámci svého působení vede dialog různých kultur a náboženství, často na pořádané debaty či diskuze zve hosty rozličných, tedy i odlišných názorů. K principům sdružení patří úcta ke všem, neodsuzování a respekt k cizím přesvědčením a také víra v to, že Bůh miluje všechny bez ohledu na jejich psychosexuální totožnost. Snahou o zapojení příslušníků LGBTQIA+ komunit ke křesťanské církvi se Logos staví proti oficiální doktríně toho náboženství, které odmítá přijmout například homosexualitu. 

Logos je od roku 1997 řádným členem Evropského fóra křesťanských skupin gayů a lesbiček. V letech 1993–2001 vydával časopis L+G Logos, na jehož stránkách se často řešily otázky spojené s křesťanstvím a sexuální orientací jinou než heterosexuální. Kromě toho Logos v roce 1994 zřídil linku pomoci gayům a lesbám SOS centra Střediska křesťanské pomoci Diakonie Českobratrské církve evangelické, kterou pak z finančních důvodů převzala linka SOS Diakonie Českobratrské církve evangelické. K ostatním činnostem sdružení patří pravidelná měsíční setkávání, a to na pobočkách v Praze, Brně, Ostravě a Hradci Králové, organizace rozmanitých diskusí či společných modliteb. Sdružení také aktivně spolupracuje s jinými organizacemi podporujícími práva LGBTQIA+ komunit, například Jsme fér či Prague Pride.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.