Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Letiště Točná

Letiště Točná

Soukromé letiště na okraji Prahy. V areálu se nachází i muzeum, v němž je mj. k vidění i elegantní letadlo Jana Antonína Bati.


Autor: Ilblog / CC BY-SA, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leti%C5%A1t%C4%9B_Praha_To%C4%8Dn%C3%A1.jpg
Podrobné informace

Letiště Točná je malé soukromé letiště na okraji Prahy mezi čtvrtí Komořany a obcí Cholupice. Jedná se o neveřejné vnitrostátní letiště, které je součástí integrovaného záchranného systému České republiky. V současnosti má letiště jednu travnatou dráhu o délce 870 m a šířce 30 m. Jeho areál slouží k trávení volného času a nachází se zde i jedno z největších dětských hřišť v Praze.

V roce 1946 vzniklo na území současného letiště Točná výcvikové středisko Českého národního aeroklubu, a to vyžadovalo i výstavbu nového letiště. Letiště bylo otevřeno 31. 3. 1946 jako středisko pro bezmotorová letadla. Po zániku blízkého letiště ve Zbraslavi se v průběhu 50. let 20. století na letišti objevila i skupina motorových letadel. Až do sametové revoluce v roce 1989 sloužil areál vojenským účelům. Od roku 1989 převzal provoz Aeroklub Točná a od roku 2008 se letiště dostalo do vlastnictví českého podnikatele a zakladatele internetových stránek Seznam.cz Iva Lukačoviče.

V areálu letiště se dnes nachází Letecké muzeum Točná. Zde jsou deponována letadla, která mají zajímavou historii a majitele; např. Lockheed Electra 10A z roku 1937 – někdejší letoun Jana Antonína Bati, Sokom M1C – první československý poválečný letoun, Avia BH-5, Praga E-114 a Antonov An-2. Tato letadla jsou k vidění každou druhou sobotu v měsíci od března až do prosince v rámci Dnů otevřených dveří.

Použité zdroje
RÁZKOVÁ, Daniela, ed. a AUGUSTA, Pavel, ed. Kniha o Praze 12: Modřany a okolí: Cholupice, Kamýk, Komořany, Točná. Praha: MILPO, 1997. 150 s., [8] s. obr. příl. Knihy o Praze. ISBN 80-86098-02-8.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.