Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Letiště Letňany

Letiště Letňany

Letiště v pražských Letňanech; konají se zde mj. i hudební festivaly. Jeho travnatá plocha je vyhlášena za národní přírodní památku.


Autor: Feťour / Public domain, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Let%C5%88any_airport_01.JPG
Podrobné informace

Letiště Letňany je neveřejné mezinárodní letiště i veřejné vnitrostátní letiště: Nachází se v Praze 18 a patří mezi nejstarší a nejvýznamnější zařízení svého druhu. Jsou s ním také spojeny čelné osobnosti československého letectví. Již v roce 1910 se zde odehrávaly aviatické produkce, oficiálně však bylo letiště založeno až v roce 1924 v souvislosti s budováním areálu továrny na vojenská letadla Letov, přemisťované sem ze Kbel. V současnosti slouží nejen jako místo pro letecké produkce, ale také pro open-air koncerty, sportovní, kulturní a společenské akce.

Jedno z nejstarších letišť v České republice je situováno na území městské časti Praha 18 – Letňany. Před více než 100 lety se v tomto areálu konaly aviatické produkce a lety, kterých se účastnil i první český aviatik Jan Kašpar. V roce 1927 zde vznikla civilní část Vojenského leteckého ústavu studijního, později tu fungovala také továrna na letadla Aero a letecká divize koncernu Českomoravská-Kolben-Daněk. Po okupaci Československa ze strany německých vojsk dochází k masovému rozšíření výrobních kapacit všech továren umístěných na letišti a vybudování nových hangárů. Po konci války naopak dochází k postupnému opouštění letiště – nejdřív skončila letecká výroba ČKD, potom následovala továrna Letov a nakonec i závod Aero, který byl přestěhován do obce Vodochody. Do 70. let zde zůstával v provozu Výzkumný a zkušební letecký ústav (nástupce Vojenského leteckého ústavu studijního).

Nová etapa začíná v roce 2007, kdy letiště zakoupila britská investiční společnost, jejíž česká pobočka Sky Invest Technology Prague má nyní celý areál ve své správě. Od té doby letiště dostalo novou řídicí věž, byla opravena vzletová a přistávací dráha i areál letiště. Dopravně významné je to, že z letiště vede linka C metra až do centra Prahy. Od roku 2005 je travnatá plocha letiště vyhlášena národní přírodní památkou s ohledem na zdejší populaci kriticky ohroženého sysla obecného.

Použité zdroje
ŠOREL, Václav, SAITZOVÁ HORKÁ, Hana a GEMBALOVÁ, Alena. Letňany: 700 let historie. První vydání. Letňany: Profi-tisk group s.r.o., 2014. 145 stran. ISBN 978-80-905281-1-6.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.