Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Letiště Leoše Janáčka Ostrava

Letiště Leoše Janáčka Ostrava

Regionální letiště, které je schopné přijímat i největší letadla světa, například An-225.


Autor: Vojtěch Dočkal / CC BY-SA, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:International_Airport_Ostrava-Mo%C5%A1nov,Hlavn%C3%AD_Termin%C3%A1l.JPG
Podrobné informace

Letiště Leoše Janáčka (dřívější název Letiště Ostrava-Mošnov) je největší regionální letiště v České republice, situované 20 km jihozápadně od Ostravy. Jméno získalo v roce 2006 podle českého skladatele Leoše Janáčka. V současnosti zajišťuje vnitrostátní a mezinárodní lety jak na pravidelných linkách, tak i sezonně do turistických destinací. Je schopno přijímat letadla různých typů včetně Airbusu 380.

První zmínky o leteckých pokusech na tomto místě se datují na začátek minulého století a jsou spojeny se jmény bratrů Žurovcových. Letecký provoz zde byl spuštěn v roce 1939, za okupace Československa, kdy letiště využívala německá Luftwaffe pro přípravu útoků na Polsko. Po skončení války následovalo období nečinnosti, místní půda sloužila k zemědělské produkci. V druhé polovině 50. let začala novodobá historie letiště, jež bylo používáno pro potřeby československé armády a od března 1959 i pro civilní provoz. Poslední rekonstrukce, při níž byla vybudována nová moderní odletová hala, proběhla v roce 2006. 

Na letiště vedou linky hromadné dopravy z Ostravy, Nového Jičína, Vsetína, Třince, Studénky a z Kopřivnice. Od roku 2015 je zde pro cestující v provozu i nová železniční trať.Tak se letiště Leoše Janáčka stalo prvním zařízením svého druhu v České republice, které nabízí tuto možnost dopravního spojení. Každé září od roku 2001 na letišti probíhá program „Dny NATO v Ostravě“, což je největší přehlídka bezpečnostních sil ve střední Evropě. Zde mohou návštěvníci zhlédnout prezentaci vojenské, policejní i záchranářské techniky.

Použité zdroje
Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR: letiště Leoše Janáčka Ostrava 21. a 22. září 2013 [grafika]. [Ostrava: Sdružení Jagello 2000, 2013]. 1 plakát.

Železničář | RegioPantery s novým řádem zamířily na letiště v Mošnově. [online]. Dostupné z: https://zeleznicar.cd.cz/zeleznicar/hlavni-zpravy/regiopantery-s-novym-radem-zamirily-na-letiste-v-mosnove/-10037/

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.