Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Lední hokej

Lední hokej

Týmový sport hraný na ledě, jeden z nejrychlejších kolektivních sportů na světě. Na českém území má dlouhou tradici a je jedním z nejúspěšnějších českých sportů vůbec.


Autor: Elliot / CC BY, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ice_Hockey_sharks_ducks.jpg
Podrobné informace

Lední hokej (zkráceně jen „hokej“) vznikl v druhé polovině 19. století v Kanadě. Jako místa vzniku se uvádějí města Kingston, Halifax a Montreal. První hokejové utkání se zaznamenaným výsledkem se uskutečnilo 3. 3. 1875 v Montrealu. Pravidla hry byla vypracována v roce 1878 na McGillově univerzitě v Montrealu. V Evropě se hokej (tehdy nazývaný kanadský) objevil na začátku 20. století postupně v Anglii, Francii, Belgii, Čechách, Německu a Rakousku. V roce 1908 byla v Paříži založena Mezinárodní hokejové federace LIHG (od roku 1957 pod názvem IIHF). Český hokejový svaz (reprezentující Čechy, resp. České království) vstoupil do federace jako druhý, a spolu s Francií, Anglií, Švýcarskem a Belgií tak byl mezi prvními pěti národními svazy, kteří se staly členy LIHG v roce založení. První mistrovství Evropy se konalo v roce 1910. Za první mistrovství světa byl uznán olympijský turnaj v Antverpách roku 1920, který proběhl už za účasti zámořských celků Kanady a USA. Nejslavnější a nejkvalitnější liga světa National Hockey League (NHL) byla v zámoří zahájena v roce 1917. Nejstarší hokejová trofej na světě, Stanleyův pohár (1892), se od roku 1926 uděluje celkovému vítězi NHL. Nejstarším hokejovým turnajem v Evropě je Spenglerův pohár (1923), který se koná ve švýcarském Davosu. Nejúspěšnějšími národními týmy na světě jsou hokejisté tzv. silné šestky, kam se řadí Sovětský svaz (dnešní Rusko), Kanada, Československo (dnes Česko), Švédsko, Finsko a USA.

První utkání v Čechách – ovšem v hokeji s míčkem, tedy v disciplíně zvané „bandy“ – se uskutečnilo v lednu roku 1901. Slavia Praha, kterou mělo české publikum do té doby spojeno spíše s fotbalem a atletikou, v něm vyhrála nad Bruslařským závodním klubem (BZK) 11:4, a byla to opět Slavia, jež v témže roce absolvovala i první mezinárodní zápas. V roce 1905 byla ucelená pravidla tohoto sportu přeložena z francouzštiny do češtiny. Dne 19. 11. 1908 byl ustaven Český svaz hockeyový. V roce 1909 se vydala sedmičlenná česká hokejová sestava ve složení Josef Gruss, Ota Vindyš, Ctibor Malý, Bolča Hammer, Jan Fleischmann, Jaroslav Jarkovský a Jan Palouš na mezinárodní turnaj v Chamonix (Francie), a přestože všechny čtyři zápasy s jedinou vstřelenou brankou prohrála, vracela se domů oslavována. Ještě v témže roce se v Praze uskutečnilo první Mistrovství Čech v kanadském hokeji. V roce 1910 se hrálo poprvé mistrovství Evropy. Češi se zúčastnili až šampionátu o rok později v Berlíně, ten vyhráli a mezi lety 1911–1914 se stali třikrát mitry Evropy. Začala tak dlouhá řada mezinárodních úspěchů, která trvá v podstatě dodnes. Česká hra vždy vynikala chytrostí, hravostí a bojovností. Pravidelná hokejová liga se u nás hraje od roku 1936, nejvíce titulů má Kometa Brno (13), Dukla Jihlava (12) a Sparta Praha (8). Mezi největší úspěchy československého hokeje se řadí olympijské vítězství v Naganu v roce 1998, dvanáct titulů mistrů světa (1947, 1949, 1972, 1976, 1977, 1985, 1996, 1999, 2000, 2001, 2005 a 2010) a finále Kanadského poháru v roce 1976. Za všechny generace a plejády výborných hokejistů jmenujme alespoň prvních pět z ankety Hokejista století: Dominik Hašek, Jaromír Jágr, Vladimír Zábrodský, Vladimír Martinec, Ivan Hlinka.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.