Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Lázeňské oplatky

Lázeňské oplatky

Tradiční sladká pochoutka pocházející z českých lázní, sloužící často i jako lázeňský suvenýr.


Autor: Alice Wiegand, (Lyzzy), licence: CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons
Podrobné informace

Podle historických pramenů byla předchůdcem lázeňských oplatek hostie, které se od středověku vyráběly na ohni pomocí kovových kleští zvaných oplatečnice. Z těsta, jehož základem je voda, mouka a mléko, se upečou kulaté oplatky. Mezi dvě upečené oplatky se vloží náplň a oplatky se spečou dohromady. Původní náplň tvořila směs cukru a mletých oříšků. V současnosti se  oplatky plní nejrůznějšími náplněmi. Lázeňské oplatky se tradičně vyrábějí v Mariánských Lázních, v Karlových Varech a nově i v Luhačovicích a dalších lázeňských městech.

Podle legendy začal v Mariánských Lázních oplatky vyrábět kuchař z blízkého kláštera v Teplé, jemuž Mariánské Lázně patřily. K nejvyhlášenějším výrobcům zdejších oplatek patřil na konci 19. století český kuchař František Wittmayer. Dnes vyrábí tradiční „pravé“ Mariánskolázeňské oplatky firma Opavia, která tak navazuje na více než 160letou výrobu mariánskolázeňských oplatek a distribuuje je nejen po celé České republice, ale i do okolních zemí.

V Karlových Varech se podle písemných pramenů pečou oplatky od roku 1788, ale jejich tradice sahá pravděpodobně až do 16. století. Brzy se staly mezi lázeňskými hosty oblíbené a na konci 19. století již v Karlových Varech existovalo 22 oplatkáren. Vyhlášené byly zejména oplatky vyráběné Barbarou Bayerovou v penzionu Bílý holub. Roku 1867 založila svou vlastní  firmu na výrobu oplatek, které rozesílala i do zahraničí. Barbara Bayerová zdokonalila těsto přidáváním vřídelní vody a dalšími inovacemi. V roce 1887 převzal firmu její syn Karl a dále rozšiřoval výrobu. Roku 1948 byli dědicové Bayerova pekařství odsunuti do Německa a odvezli s sebou i tajný recept na výrobu oplatek. Dnes „zaručeně pravé“ Karlovarské oplatky vyrábějí pouze dvě firmy – karlovarská Phobos a jáchymovská Bodam, které splňují dvě podmínky pro výrobu tradičních oplatek: přidávají karlovarské přírodní vody do těsta a výroba probíhá na Karlovarsku.

V 90. letech 20. století se začaly lázeňské oplatky vyrábět také v lázních Luhačovice. V roce 1991 byla založena firma Clip a od roku 1992 oplatky vyrábí též firma KARE, která peče lázeňské oplatky i pro další české a slovenské lázně. K dostání jsou například v Poděbradech.

Lázeňské oplatky neodmyslitelně patří ke koloritu českých lázní, kde se konzumují teplé při procházkách po lázeňských kolonádách. Zabalené ve staniolu a v ozdobných krabicích slouží spolu s lázeňskými pohárky na vodu i jako suvenýry a dárky z lázní.

 

Použité zdroje
https://cs.wikipedia.org/wiki/L%C3%A1ze%C5%88sk%C3%A1_oplatka
https://www.oplatky-kolonada.cz/cs/historie/
https://www.euro.cz/byznys/ktere-jsou-ty-prave-877045
https://www.zlinsko-luhacovicko.cz/misto/72/112-clip-luhacovice-za-vuni-lazenskych-oplatku
http://www.kare.cz/cs/
https://www.clipluhacovice.cz/
https://mondelez.jobs.cz/

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.