Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Laterna magika

Laterna magika

České polyscénické divadlo. V současné době je součástí Národního divadla jako jeden z jeho souborů. Působí převážně v budově Nové scény Národního divadla, a to již od jejího otevření v roce 1983.


Inscenace Laterny magiky s názvem Legendy magické Prahy. ČTK/Vondrouš Roman.
Podrobné informace

1958–, Praha

Laterna magika je české polyscénické divadlo. Jeho historie sahá do roku 1958, kdy vzniklo pro účely československé expozice na mezinárodní výstavě EXPO 58 v Bruselu. Za projektem stál početný tým umělců, např. režisér Alfréd Radok a scénograf Josef Svoboda, filmový režisér Ján Roháč, jako scenárista se na něm podílel Miloš Forman a herci byli zastoupeni mimem Ladislavem Fialkou a hudebníkem Jiřím Šlitrem. V Laterně magice byly sloučeny postupy divadelní (činohra, hudba, tanec či pantomima) a filmové (černobílý i barevný film) a prolínaly se zde časové a prostorové linie. Představení se na výstavě těšilo mimořádnému úspěchu, a tak Laterna magika pokračovala v činnosti i v Praze.

Zpočátku byla přičleněna k Národnímu divadlu jako experimentální scéna, později působila pod Československým státním filmem a Státním divadelním studiem a usadila se v bývalém kině Paláce Adria. Uměleckým šéfem se stal Alfréd Radok, byl však záhy zbaven funkce a jeho inscenace Variace byla ještě před premiérou zakázána (v obměněné podobě ji v Laterně magice mohli diváci zhlédnout v roce 1966). Bylo zde uvedeno úspěšné představení Hoffmannovy povídky (1962), v repertoáru se však opakovala převážně starší představení a scéna se neubránila jisté stagnaci. Situace se změnila v roce 1973, kdy v čele Laterny magiky stanul Josef Svoboda, za jehož působení byl repertoár obohacen o oblíbené inscenace, např. Kouzelný cirkus (1977) režiséra Evalda Schorma. Toto představení se hraje dodnes a má za sebou přes 5 000 repríz.

V roce 1992 se Laterna magika stala samostatným subjektem a téměř dvě desetiletí působila v Nové scéně. Od roku 2010 je opět součástí Národního divadla jako jeden z jeho souborů. Také díky uměleckému šéfovi Zdeňku Prokešovi je dnes přední, turisticky vyhledávanou divadelní scénou. Po několikaleté tvůrčí stagnaci začaly v Laterně magice vznikat nové inscenace, zejména ve spolupráci s hostujícími režiséry, např. Vladimírem Morávkem či režijním tandemem SKUTR.

Videa (1 videí)
Laterna magika.

Použité zdroje
ČESÁLKOVÁ, Lucie a SVATOŇOVÁ, Kateřina. Diktátor času: (De)kontextualizace fenoménu Laterny magiky+. Vydání první. [Praha]: Národní filmový archiv a Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, 2019. 400 stran. ISBN 978-80-7004-192-5.
Česká divadla: encyklopedie divadelních souborů. Vyd. 1. Praha: Divadelní ústav, 2000. 615 s. ISBN 80-7008-107-4.
O nás. In: Národní divadlo [online]. [cit. 2. 8. 2020]. Dostupné z: https://www.narodni-divadlo.cz/cs/soubory/laterna-magika/o-nas.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.