Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Lasvit

Lasvit

Světově proslulá česká sklářská společnost specializující se na velkoformátové světelné instalace v architektuře, jež sídlí v Novém Boru.


Sklářská společnost Lasvit, sídlo v Novém Boru. ČTK/Petrášek Radek.
Podrobné informace

Českou sklářskou společnost Lasvit založil v roce 2007 podnikatel Leon Jakimič a ta se za poměrně krátkou dobu se stala symbolem moderní image českého skla a křišťálu. Kombinuje řemeslné know-how českých sklářů a inovativní design v architektuře za využití moderních technologií s důrazem na umělecký aspekt. Název společnosti Lasvit vznikl spojením slov „láska“ a „svit“ a odkazuje také k tradici křestních jmen rodiny Jakimičových začínajících vždy písmenem L.

Pro Lasvit navrhovali přední čeští tvůrci jako Maxim Velčovský, Eva Jiřičná a Rony Plesl či světově proslulý britský návrhář Ross Lovegrove. První úspěchy na mezinárodním poli firma slavila s křišťálovou dekorativní stěnou ze skleněných komponentů Crystal Wall a zejména s řadou velkoformátových kinetických světelných instalací z hutního ručního skla. Kromě osvětlení dubajského metra jsou legendární jejich realizace v asijských hotelech. Je to například šestimetrová abstraktní sasanka ze skla pro MGM Grand na Macau či šedesátimetroví draci, soupeřící o planoucí perlu, v hotelu Imperial Pacific na ostrově Saipan.

Firma také vyrábí kolekce interiérových svítidel, dekorativního a užitného skla. Od roku 2011 vyrábí trofeje pro cyklistický závod Tour de France. Za kolekci Monster Cabaret získala firma v roce 2018 prestižní ocenění Milano Design Awards. Kromě váz italského návrháře Alessandra Mendiniho obsahovala unikátní foukané lustry Neverending Glory designérů Jana Plecháče a Henryho Wielguse inspirované tvary svítitdel věhlasných světových operních domů.

Firma má dnes sídlo v České republice a Hongkongu a pobočky v New Yorku,  Pekingu a Londýně. Vyváží tedy zejména na východoasijské trhy, Blízký východ a do Severní Ameriky. Vedle karlovarských skláren Moser a nižborské sklárny Rückl tak patří mezi špičky české sklářské výroby. Architektonicky ojedinělým počinem je sídlo společnosti v Novém Boru s unikátním skleněným pláštěm.

Použité zdroje
FRANCOVÁ, Pavla. Tour jde do finiše. Na vítěze tam čeká trofej z Česka In: Forbes.cz [online]. 28. 7. 2019 [cit. 18. 3. 2020]. Dostupné z:https://www.forbes.cz/tour-jde-do-finise-na-viteze-tam-ceka-trofej-z-ceska/.
HRUŠKA, Blahoslav a ŽIŽKA, Jan. Aleš Stýblo, Maxim Velčovský: LASVIT PŘITAHUJE NEJLEPŠÍ SVĚTOVÉ DESIGNÉRY. In: Export.cz [online]. 29. 5. 2019 [cit. 18. 3. 2020]. Dostupné z: https://www.export.cz/rozhovor/ales-styblo-maxim-velcovsky-lasvit-pritahuje-nejlepsi-svetove-designery/.
KRSTANOV. Zdravko. Leon Jakimič dostal české sklo do světa. Stavíme luxusní značku, říká. In: Forbes.cz [online]. 21. 2. 2019 [cit. 18. 3. 2020]. Dostupné z: https://www.forbes.cz/leon-jakimic-dostal-ceske-sklo-do-sveta-stavime-luxusni-znacku-rika/.
NOVOTNÝ, Ondřej. Český Lasvit bojuje o zápis v knize rekordů. Vytvořil obří svítidlo ze 2,5 milionu křišťálů. In: Ihned.cz [online]. 17. 2. 2020 [cit. 18. 3. 2020]. Dostupné z: https://procne.ihned.cz/c1-66722550-lasvit-bojuje-o-zapis-v-knize-rekordu-vytvoril-obri-svitidlo-ze-2-5-milionu-kristalu.
ŠIMŮNEK, Petr. Jít do Asie? Nejšťastnější rozhodnutí mého byznysového života, říká zakladatel Lasvitu Leon Jakimič. In: Irozhlas.cz [online]. 18. 1. 2019 [cit. 18. 3. 2020]. Dostupné z: https://plus.rozhlas.cz/jit-do-asie-nejstastnejsi-rozhodnuti-meho-byznysoveho-zivota-rika-zakladatel-7718782.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.